gebruikt voor het maken van bezems, om daarmee vuil en afval weg te vegen.
De kruisdoorn heeft - tegen zijn wil - de twijgen moeten afstaan voor de doornenkroon. Hij heeft zich genoeg daartegen verzet, maar het hielp allemaal niets. Ten teeken echter, dat hij geheel onschuldig is aan het lijden des Heeren, ontving hij van Jezus de sneeuwitte bloesems, waarmee hij zich telken jare in den lentetijd tooit.
Onder de dieren waren het vooral de kleine vogels, die ten zeerste begaan waren met het droevig lot van hun grooten Vriend.
Toen de doornenkroon op het hoofd van den Zaligmaker gedrukt werd, zag een klein vogeltje, hoezeer Jezus daaronder leed. Door medelijden bewogen vloog het naar Hem toe en trachtte de doornenkroon weg te nemen, maar het was daartoe niet sterk genoeg; één doorn slechts kon het uit het hoofd van Jezus trekken. Daarbij viel een druppel van het kostbaar Bloed op zijn borstje en aan de roode vlek, die daardoor ontstond, heeft de kleine vogel zijn naam te danken: roodborstje.
Ook de kruisbek werd diep getroffen door het lijden van Jezus en toen Deze aan het kruis hing, wilde de kleine vogel Hem helpen. Hij probeerde met zijn snaveltje de zware spijkers uit het kruishout trekken. Door het wringen echter werd het snaveltje geheel verbogen en nog altijd heeft het dezen vorm behouden.
De leeuwerik werd vooral bewogen, toen Jezus klagend uitriep: ‘Ik heb dorst!’ Hij vloog weg om water te halen. De kraaien en raven zaten ermee te spotten. Maar Jezus was dankbaar voor de goede bedoeling van den kleinen vogel en Hij schonk hem een schoenen zang en een hooge vlucht. De kraaien werden voor hun spotternij gestraft en tot onleschbaren dorst veroordeeld, terwijl de raven zich van toen af aan moesten voeden met allerlei stinkend aas.
Ook zijn er - volgens de legende - planten en dieren,