Hagel
In abstracto.
De hoofdredacteur van de Volkskrant is een der oudste, een der beste, en - wat méér zegt - een der eerlijkste katholieke journalisten van ons land. Maar sedert eenigen tijd is hij in de war met De Gemeenschap en al wat er om heen is. Hij behoort tot de krantenmenschen uit de oude school, die alleen kranten lezen en pas gewicht aan iets hechten, als het een politieken klank kreeg. Voor het lezen van boeken schiet weinig tijd over, als men het zoo druk heeft met zijn dagbladen en als men al zijn dagelijksche plichten nauwgezet wil nakomen. Wat in boeken en tijdschriften staat - zoo redeneerde de oude school - bereikt toch de massa niet. Die moet het hebben uit de kranten.
Met De Gemeenschap maakte de hoofdredacteur van de Volkskrant dan ook kennis uit een krant en wel uit een nationaal-socialistische krant. Daar werd met gehuichelde instemming een gedeelte geciteerd uit een artikel, dat in De Gemeenschap was verschenen. Het was juist dat gedeelte, waarin de schrijver van het artikel niet zijn eigen meening weergaf, doch de (door hem duidelijk gelaakte) opvatting van een nog altijd groeiend aantal jongere katholieken in Nederland, die haken naar een totalitair bewind en naar de gelijkschakeling van alle specifiek-Roomsche organisaties.
De hoofdredacteur van de Volkskrant is erin geloopen. Hij sloeg onmiddellijk aan het polemiseeren tegen De Gemeenschap en hij is daar niet meer mee opgehouden.
Nu las hij in het dagblad De Tijd een artikel over het isolement der katholieken, naar aanleiding van het werkprogram van de Commissie ad hoc der Sint Adelbertus-vereeniging.
In dit artikel werden de oorzaken van het isolement opgesomd. Ze werden duidelijk, zéér duidelijk onderscheiden, in oorzaken, die niet gemist kunnen worden, waarvan men dus de nadeelige gevolgen moet aanvaarden, de voordeelen genietende, naast oorzaken van anderen aard, die wèl gemist kunnen worden, omdat ze grootendeels op wantoestanden berusten. Tot de eerste categorie van oorzaken rekende de schrijver de R.K. Staatspartij, de R.K. Bijzondere School en het R.K. Jeugdwerk. Deze drie instellingen isoleeren de katholieken. Maar deze drie instellingen zijn in concreto, gegeven de toestand, zooals die tegenwoordig is, volstrekt onmisbaar.
In abstracto kan men zich een Nederlandsche samenleving indenken, waarin het anders zou zijn - zoo betoogde de schrijver. Wie historisch kan denken, weet, dat practische instellingen doorgaans niet eeuwigdurend zijn. En ziet: de hoofdredacteur van de Volkskrant snoof weer den musterdgeur van De Gemeenschap! Wie in abstracto datgene prijsgeeft, waarvoor onze vaderen streden, die is - volgens hem - reeds op den weg naar de gelijkschakeling.
De hoofdredacteur van de Volkskrant is een buitengewoon respectabel man, maar hij moest meer boeken lezen en minder kranten. Hij zou dan begrijpen, wat de woorden in abstracto beteekenen, en hij zou zich minder ongerust