Hagel
Kerk of curiositeitenmuseum?
Dr. Wilhelm Stapel heeft een warm pleidooi gehouden voor de kersversche traditie en probeerde, met z'n fijn luthersch instinct, 't beetje logica, dat in onze chaotische wereld nog leeft, stuk te knijpen. Kropholler en consorten plegen een gevoelig rondedansje om Wilhelm en bazuinen z'n stroeve woorden door middel van het R.K. bouwblad de wereld in. (No. 23, Jrg. 2).
Dr. Wilhelm is bang van de hel, evenals hij bang is van de ronkende motor met z'n brutaal gespetter en harde koude ijzer.
Dr. Wilhelm begrijpt 't niet heelemaal en heeft met z'n bijziende oogen geconstateerd, dat 't technisch ideaal van de techniker behoort tot 't bedrijf van den duivel. Men kan in ‘Technische Stijl’ (!), zoo zegt hij, wel fabrieken en kantoren bouwen, maar kerken niet. De nieuwe zakelijkheidskerken, decreteert Wilhelm, hebben noodzakelijkerwijze een luciferaansch karakter.
Zie zoo, nu weten we het en mag Wilhelm voortaan, als er voor ons soms een moeilijkheid rijst, z'n gevoelsapparaat inschakelen, om ons te vertellen, hoe 't moet.
Kijk, beste dokter, ik ben ingenieur en vind een machinekamer nu juist een stukje hemel. Moeilijke kwestie, voorwaar, maar de herhaling der verkeerde indrukken heeft me, volgens uedele, waarschijnlijk zoover afgestompt; Of zou Dr. Stapel indrukken hebben gekregen, heel vroeger al of zoo...., kom, 't is maar een vraag....
Eén ding moet ik zeggen; Dr. Stapel is stapel.... consequent. Hij vindt, dat de door God geschapen materialen voor de kerkbouw een hoogere waarde hebben, dan die, welke door menschenhanden zijn vervaardigd, alzoo gebruikt hij met-de-hand gevormde steenen voor z'n zalverige kerkgebouwtjes. Maar dat is nog niet alles; beton, staal en ‘grossflachiges’ glas kunnen heelemaal hun kunstmatige herkomst niet loochenen, daarom zijn zij alleen geschikt voor liberale kerken. Ja, we hebben een die me zoowaar tot de beste constructeurs der wereld behoorden, die stel ongevoelige voorvaders gehad, middeleeuwers waren zoo luciferaansch-rationeel, dat zij de heiden-