Boekbespreking
Kees Meekel: de dictator. Uitg. Uitgeversmij. Van Munster, Amsterdam.
Kees Meekel schept conflicten waarin de mannelijke, ruige kracht een reddende en overheerschende rol speelt. Hij heeft vermaardheid als de schrijver van de eeuwige kroniek van de forsche vuist. En als ik in zijn boeken een enkele maal een zekere gevoelige geaardheid kan vinden, lijkt het wel of hij direct daarna deze indruk weg wil nemen door weer flink los te donderen en de noodige gesmoorde vloeken en krachttermen voelbaar te maken in zijn verhaalgang.
Ik heb op deze plaats getuigd van mijn groote bewondering voor zijn bundel schetsen ‘Cowboys en Pioniers’ waarin pagina's en zelfs heele verhalen staan van een prachtige kracht en een diepgang van leven, die, als dat nog noodig was, hem hebben bewezen als een schrijver van het bepaalde ‘ras’ dat altijd bestaan heeft, los van generatie- en litteraire vormoorlogen.
De Dictator is een actueel boek, en een van de weinige, (ik herinner me De Rijke Jongeling van Eilkema de Roo) die geïnspireerd zijn door het Fascisme, niet als economische of sociale leer, maar door de uiterlijke verschijningsvormen van dit late Caesarisme.
Als kroniek van de eeuwige strijd tusschen individu en collectiviteit is het niet geslaagd. Als sfeermakende, moderne avonturenroman, wel.
Verder is dit een van de weinige boeken die het lezen loonen, en waar U dan na het lezen beter zelf over kunt oordeelen. Als vroeger in een van zijn schetsen, heeft Meekel er in dit boek weer behagen in een meisjesfiguur binnenste buiten te keeren, en vooral de mannelijke, geforceerde kant van een vrouwenkarakter uit te spinnen. Van dat stuk ben ik geen vriend. Maar misschien zijn wij allen te sentimenteel....
Gelukkig.
A.K.