Kroniek
Rome begon goed.
Als Marsman bij ‘De Vrije Bladen’ binnenstuift is het of er een ruige zeewind door een broeierige serre rukt. Ritter noemt dit in het ‘Utrechtsch Dagblad’ 'n puberteitsverschijnsel: Ritter heeft blijkbaar geen aandacht of geen ‘zenuw’ voor den dieperen grond van de gebeurtenissen, die zich in dit optreden (en in 's mans ‘wel fijne poëzie’) afspelen. Hij tracht überhaupt te veel onvereenigbare grootheden (kleinheden?) te verzoenen. Zijn oppervlakkige vergelijking met het conflict van ‘Tachtig’ getuigt tenminste van een gebrekkig doorvoelen der kernkwesties - waarbij hij in zeer uitgebreid, zeer achtbaar, zeer Nederlandsch gezelschap verkeert.
Waar in de schoen wringt hadden intusschen de ‘Thesen’, bijna, duidelijk kunnen maken. Er staan gemeenplaatsen in, die door geen duizend intellecten en ethici onttroond zullen worden. Er staat ook iets - voor ons - zeer grappigs in, iets dat bijna grotesk lijkt (let op de eerste zin):
‘Rome begon goed, ging uit van den geest: de cultuur was slechts emanatie daarvan. De huidige herleving van het katholicisme is angstsymptoom: de radeloozen, de ontwrichten vallen terug naar een nu doode waarheid. De eerste de beste: want waarom niet naar Aegypte, naar ... maar inderdaad, men valt reeds terug en uiteen en dood naar: Indië, China,... Alle orientalisme, alle terugkeer, alle poging daartoe (neo-classicisme, neo-spinozisme, neo-impressionisme, neo-dadaïsme!) is lafheid, gebrek aan scheppende oorpronkelijkheid.’
Wie fantasie genoeg behield ziet op den koepel van den Sint Pieter, aangevuld tot een cubus, al de Sovjet-vaan wapperen, ontworpen door de firma Theo van Doesburg en C van Eesteren. Maar zelfs indien dit geschiedde, dichter van ‘De Ondergang’... gij weet: de Mount Everest, de wouden van Brazilië, de tempels van Benin. En wat dunkt u van deze rade- en redelooze Karthuizers, ergens, ergens, op de Noordpool of op de Zuidpool misschien, die nog nooit van Spengler hebben gehoord?
Ondanks de poëzie en ‘de’ cultuur: ‘Rome’ begaat de onbeschaamdheid iedere minuut en iedere seconde opnieuw te beginnen, - telkenmale als de ‘nieuwe, oorspronkelijke religie’, die de wereld herstelt, allereerst een zeer interne wereld.
Franciscus liep, met zijn naakte lijf, zingend door het winterwoud en Laurentius werd onverstoorbaar geroosterd op een zacht vuur. En zulke dingen gebeuren ook nu: al treden ze niet altijd aan den dag.
J.E.