Boekbespreking
Geertruid van Helfta door M. Molenaar M.S.C. met 8 houtsneden door Joan Collette. Van Munster's Uitgevers. Mij. Amsterdam.
Pater Molenaar schrijft in de ‘Verklaring’ aan 't eind van dit heerlike boek: ‘Heel m'n aandacht moest vanzelf gaan tot Geertruids inwendigheid.
God heeft dit heilige-leven haast van alle uiterlike merkwaardigheden ontdaan: jaartallen en datums zijn lang niet zeker, we weten niet eens, waar ze vandaan kwam: en vanaf haar eerste bewuste jaren tot aan haar dood woonde ze in 't zelfde klooster: de bekentenis van deze vrouw ligt in haar inwendigheid.
Ik heb Gods voelbare bedoeling met Geertruid godvruchtig willen eerbiedigen: ik heb me daarom gewaagd aan 'n zielsbeschrijving, niet aan 't geen men gewoon is te noemen: 'n levensbeschrijving.’
‘Mij was 't te doen om de intieme Geertruid, om 't geheel persoonlik levensgezicht van deze duitse vrouw, zooals ik 't sterk en duidelik mocht waarnemen bij de urenlange, eerbiedige en liefdevolle lezing van haar geschrift. Dat inzicht los van 't oogenblikkelike en uitwendige, in z'n groei - die niet zonder moeite geschiedde - in z'n rijke psychiese uitbloei, voortdurend verhelderd door Jezus' zeldzame bezorgdheden, die zich herhaalde malen gaf in vizioen en voelbare tegenwoordigheden: dat inzicht moeten m'n broeders en zusters duidelik zien in dezen tijd, die voor de meesten van ons zo gevaarlik is, omdat hij ons waardegevoel vervalst, en onze waardering vooral heenvoert naar uitwendige verrichtingen, naar sensationele voorvallen, naar kleurige en opspraakmakende zichtbaarheden.
Meer dan ooit hebben we 'n sympathiek en krachtig mens nodig, die ons leert in te keren tot ons zelf - de evangeliese terug-getogenheid -, de stille diepten aan te durven van onze eigene ziel, en in la fine pointe de l'âme - zei Frans van Sales - God te ontmoeten.
O de vrede, de zuiverheid, de rustige en krachtige werkzaamheid, wanneer dit geschiedt.’
Het ontbreken van uiterlike merkwaardigheden, het weglaten van de historiese gebeurtenissen, in de ‘Verklaring’ genoemd, hebben deze zielsbeschrijving gelukkig gevrijwaard voor de dorre wetenschappelikheid, waaraan zo vaak de beste levensbeschrijvingen van Heiligen lijden als reaksie op de onverantwoordelike sprookjesvertellingen, die vroeger onder de naam van Heiligenlevens verschenen. Met diepspeurende, vrome aandacht volgde pater Molenaar 't stijgend ontbloeien dezer sterke ziel. Hij sloot àlle uiterlikheid buiten, om niets anders te zien als het wonderbaar, boeiend groeien naar God. Als een scherp-tastend psycholoog voelde hij de fijnste bewegingen in dit verborgen vrouwenleven, maar tegelijk behield hij de zalige verwondering van 'n kind. En zó heeft de geschiedenis van deze Liefde tussen God en de ziel, de schrijver biddend vervuld, dat hij, in sobere gemoedsvolle taal dit rijke boek aan ons kon schenken. De gevoels-overladenheid van sommige gedeelten uit ‘In Koele Schaduw’ is in dit werk verdwenen voor 'n klare, afgewogen, bewogen stijl, die diepten opent. Telkens ben je gedwongen tot mediteerend herlezen van 'n passage, die je niet meer vergeet, omdat je er veel in ontving.
Dit boek is 'n vreugde, die niemand zich mag onthouden, 'n vreugde, waarvoor we pater Molenaar van harte dankbaar zijn. De houtsneden van Joan Collette echter ontsieren meer dan dat ze versieren. Vooral die van den omslag vertoont, vergroot, de zwakke zijde van de moderne houtsnede.
H.K.