[Nummer 32]
dit nummer
De reacties op Gard Sivik 31 waren, zoals was te voorzien, talrijk. De tegenspraak overtrof, zoals het hoort, de bijval. De oplage van de vorige aflevering, bij voorbaat verdubbeld, was binnen drie weken uitverkocht. Dit terzijde.
Zaterdagavond 26 oktober jongstleden klonk in het Amsterdamse Concertgebouw de muziek van het John Coltrane Quartet. Willy Roggeman, die Coltrane eind 1961 interviewde, schreef voor dit nummer een essay over de omstreden ‘master of the unexpected’; in verband daarmee kwam de eerder aangekondigde bijdrage over tophits voorlopig te vervallen. Behalve een beeld van de recente vernieuwingen in de moderne jazz geeft Roggeman stof tot nadenken aan de dilettanten die in Nederland de jazzjournalistiek beneden peil houden. Pierre Klossowski (1905-), van 1948 tot 1950 medewerker aan Les Temps Modernes en auteur van een zevental uitzonderlijke romans plus een studie over Sade en een commentaar op Nietzsche, is in de moderne literatuur een anonymus. Als wij goed zijn ingelicht, verscheen sinds zijn debuut in 1947 in totaal één grondige beschouwing over zijn werk. In de rubriek Anoniem 20ste Eeuw introduceert René Gysen zijn in 1959 verschenen roman La révocation de l'Edit de Nantes. Het is tot op heden Klossowski's belangrijkste en bovendien zijn meest gecompliceerde boek, wat verklaart dat Gysen, van nature een ‘close reader’, zijn bijdrage zag uitdijen tot twintig pagina's, Daarin komen onder meer ter sprake het katholicisme; historische en politieke ideeën; de tegenstelling tussen man en vrouw en hun erotische obsessies; - verweven met de avonturen van Klossowski's personages. Een bioen bibliografie van Pierre Klossowski vindt de belangstellende lezer op pagina 30.
Dat de nieuwe poëzie niet zonder reden aanleiding geeft tot discussies, blijkt opnieuw uit drie cyclussen, geschreven door Cornelis Bastiaan Vaandrager, van wie ook een open brief aan Cees Nooteboom is opgenomen, en Armando, die daarnaast in weinig woorden de kunst historische achtergrond verklaart van het Nieuw Realisme.
Op de laatste pagina's van Gard Sivik kan de lezer voortaan bijdragen verwachten van columnist Nico Scheepmaker. Hij begint in dit nummer zijn medewerking met een boutade over poëzie en voetbal.