Kluchtige kwakzalverij.
Hans Verstraate
Onze onvolprezen toneelcollectioneur in het digitale Ton Harmsen besprak in Fumus van 2012 twee zogeheten kwakzalverkluchten onder de titel ‘Is er een dokter in de zaal? Asselijn verziekt Focquenbroch’. Zijn conclusie was duidelijk: Thomas Asselijn had zich de moeite kunnen besparen om Focquenbrochs Klught van Hans Keyenvresser met toevoeging van een aantal figuren door te starten. Wellicht was het Asselijns bedoeling om die klucht te verheffen tot de status van blijspel, hetgeen jammerlijk mislukte. Nou kwam ik al jaren eerder tot dezelfde bevinding. ‘Je kunt ook moeilijk tot een andere bevinding komen’ zei Ton mij daarop.
Het is niet mijn bedoeling om Tons artikel dunnetjes over te doen. Ik zal het hier dan ook niet over Asselijns navolging hebben. Mogelijk hier wat andersoortige anekdotiek. Zo prijst Ton Harmsen Focquenbrochs vaart en humor, maar spreekt hij evenwel van ‘een simpele en platte klucht’. Volgens mij is het daarentegen een van de aardigste die er bestaan. Frans Wetzels besprak 10 jaar terug al een opvoering in Leiden tijdens het Rembrandtfestival als een groot succes. Frans wees er een paar jaar later op, dat de klucht in een vertaling was uitgekomen. Het lijkt dus waarschijnlijk, dat de Klught van Hans Keyenvresser wel degelijk kwaliteit bezit.
Het laatste bleek ook tijdens de voorleessessie die ieder jaar door het Leids Renaissancedispuut Proteus wordt gehouden ten huize van Elly Groenenboom-Draai, waar dit jaar Keyenvresser werd behandeld. Onbedaarlijk lachen, met name om de mallotige Hoogduitse kwakzalver in persoon die met verve door Karel Bostoen werd gespeeld. ‘Wat te doen, als er 's zomers Duitse toeristen dit gaan zien?’ zei hij daarbij.
De klucht van Focquenbroch kenmerkt zich door enige bij het genre passende types als de snoevende mof, de domme boer en de gisse knecht. De mof en de boer zijn vooral lachwekkend door hun opmerkelijke spraak, de eerste door zijn Germaans gekleurd Nederlands en de tweede door zijn Zaans getint boerentaaltje. De knecht werkt op de lachspieren door wat hij zegt. Mijns inziens is Focquenbrochs klucht buitengewoon geslaagd, ook in vergelijking met andere voorbeelden van het subgenre kwakzalverklucht, waaronder die van Bredero.