Gesignaleerd
Erratum
Ook de vorige bijdragen tot ‘Gesignaleerd’ (december 1993) waren van de hand van Arnoud Wils.
Degrés 21 (1993) 74 heeft non-verbale communicatievormen als onderwerp. Dit themanummer, ‘Verbal, non verbal’, wijst op het precaire onderscheid tussen verbale en nonverbale communicatie als waren het twee verschillende énoncés en is een pleidooi om de relatie tussen de beide communicatievormen te bekijken in termen van complementariteit en interferentie. Dit standpunt, dat wordt uitgewerkt in de bijdrage van Yves Winkin (Luik), neemt ook Tatiana Slama-Cazacu (Boekarest) in - met haar artikel over niet-verbale complementen (gebaren) bij elliptisch taalgebruik. Göran Sonesson (Lund) ontwerpt een semantiek van het lichaam. Over de communicatieve dimensie van de dans schrijven Jiri Veltrusky (Praag) en Monica Rector (Rio de Janeiro).
Lili (Zeitschrift für Literaturwissenschaft und Linguistik) 23 (1993) 89 bundelt onder het thema ‘Anfänge des Romans’ zes bijdragen over 15e en 16e eeuwse prozaromans. Wolfgang Haubrichts (Saarbrücken) en Gerhild Scholz Williams (Washington) wijzen op de middelen die auteurs aangewend hebben om de historische authenticiteit van het verhaal te garanderen en plaatsen de prozaroman in de traditie van de ‘historia’. ‘Delectatio’ beschouwen Reinhard Hahn (Jena) en Werner Röcke (Bayreuth) als een functie van de prozaroman. In de bijdragen van Hannes Kästner (Freiburg) en Elisabeth Waghäll (North Carolina) worden religieus-ethische en didactische motieven in enkele prozaromans belicht tegen de achtergrond van de reformatie.
Novel. A Forum on Fiction 26 (1993) 3 is een speciaal Afrika-nummer. Neil Lazarus (Brown University) stelt in de inleiding dat post-structuralistische kritiek, onder de vorm van een ‘koloniale discours-theorie’, nieuwe perspectieven kan bieden voor de schrale situatie van literaire kritiek in Afrika waar New Criticism, existentialisme of marxisme nog steeds de heersende paradigma's zijn. Francesca Kazan en Elleke Boehmer pogen in hun bijdragen vanuit een post-structuralistisch oogpunt enkele voorbeelden van Afrikaanse literatuur te onderzoeken. In een opmerkelijk artikel laat Anthony Arnove zich inspireren door Bourdieus veldtheorie om de positie van de Afrikaanse schrijver te analyseren. Dat de literaire produktie in Afrika onder impuls van een nieuwe generatie schrijvers levenskrachtig is - dit in tegenstelling tot de literaire theorie -, moet blijken uit een interview met de Ghanese schrijfster Ama Ata Aidoo en met de auteur Tsitsi Dangarembga uit Zimbabwe.
Poetics Today 14 (1993) 2 is het eerste van drie themanummers gewijd aan ‘Cultural Processes in Muslim and Arab Societies’. Daarin worden papers gepubliceerd die werden gepresenteerd tijdens de workshop rond dit onderwerp die op initiatief van Itamar Even-Zohar werd georganiseerd in Tel Aviv in december 1991. Uitgangspunt was de vaststelling dat met recente inzichten uit de cultuurstudie, meer bepaald het discours-onderzoek, nauwelijks rekening werd gehouden bij de studie van islamitische maatschappijen. De bijdragen zijn chronologisch geordend en dit eerste speciaal nummer beslaat de periode van de middeleeuwen tot de 17de eeuw. J.S. Meisami (Oxford) en Gabriel Piterberg (Oxford/Durham) presenteren een discours-analyse van historiografische teksten uit het middeleeuwse Perzië en het 17de-eeuwse ottomaanse rijk. Boaz Shoshan (Negev) poogt het circuit van de courante literatuur in het middeleeuwse Kairo te reconstrueren. De problematische verhouding tussen arabische en joodse literaire modellen in de 12de en 13de eeuw is het onderwerp van het artikel van Rina Drory (Tel Aviv). Hoezeer diverse aspecten van munten, van materiële samenstelling tot afbeelding en opschrift, revelerend kunnen zijn voor een cultuur, illustreert David Wasserstein (Tel Aviv) in zijn analyse van de munten die in de islamwereld in omloop waren.
Poétique (1993) 95 brengt onder de titel ‘Le vers, la strophe’ een bijdrage van Michel Grimaud en Lawrence Baldwin (Wellesley College) waarin de auteurs de vrij gecompliceerde regels voor de constructie van het Franse vers, inzonderheid wat rijmschema en