Mededeling
Bureau Basisvoorziening Tekstedities
Sinds 1 juni 1983 is de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen uitgebreid met een nieuw instituut: het Bureau Basisvoorziening Tekstedities. Dit bureau zal een initiërende, stimulerende en ondersteunende rol moeten gaan spelen op het gebied van de voorbereiding en de publicatie van (wetenschappelijke) tekstedities, in het bijzonder van de Nederlandse letterkunde.
Daarbij moet onderscheid worden gemaakt tussen enerzijds edities die met personele (en andere) ondersteuning van het bureau worden voorbereid en door de Akademie worden uitgegeven, zoals studie-uitgaven, variorum-edities en historisch-kritische uitgaven, en anderzijds edities die met (eventueel personele) ondersteuning van het bureau worden voorbereid en door commerciële uitgevers worden uitgegeven (wetenschappelijk verantwoorde leesedities van Verzamelde werken).
Daarnaast heeft het bureau een dienstverlenende functie. Iedereen die in Nederland een editie wil voorbereiden, kan bij het bureau een advies krijgen, suggesties aandragen of een project voorstellen. Alle projecten zullen kritisch worden beoordeeld, en worden opgenomen in een nog nader vast te stellen prioriteitenlijst.
Voor het wetenschappelijk toezicht op het bureau heeft de Akademie een Begeleidingscommissie benoemd, die onlangs in overleg met het hoofd van het bureau het beleid voor de korte termijn heeft vastgesteld. Daarbij speelden de volgende uitgangspunten een rol. Ten aanzien van de door de Akademie uit te geven wetenschappelijke uitgaven wordt voorrang gegeven aan edities van literair werk. Bij de afweging van de projecten is het wetenschappelijk belang één van de criteria. Het gaat daarbij niet alleen om het belang van de betreffende auteur, maar ook om zaken als geconstateerde leemten, het bestaan van verouderde of ongeschikte edities. Er zal bovendien naar gestreefd worden de inspanningen van het bureau evenwichtig te verdelen over de verschillende perioden van de Nederlandse letterkunde.
Voor de korte termijn zijn de volgende beslissingen genomen: Middeleeuwen: uitgave van de Lancelot-teksten; Renaissance: wetenschappelijke uitgaven van de poetae minores, en heruitgave van de ‘grote vijf’; negentiende eeuw: historisch-kritische uitgave van de Max Havelaar; moderne letterkunde: reeds in uitvoering zijn historisch-kritische uitgaven van Leopolds, Nijhoffs en Marsmans poëzie. Op stapel staan uitgaven van werk van Spiegel, Vondel, Nescio, Achterberg, Couperus en Van de Woestijne.
Voor nadere inlichtingen: Bureau Basisvoorziening Tekstedities, Postbus 90515, 2509 LM 's-Gravenhage, tel. 070-855480.