stenen des aanstoots trouw moeten overbrengen naar het zetsel, en de drukker naar de bladzij.
Al sinds tientallen jaren wordt op dit vanzelfsprekende beginsel enige inbreuk gemaakt doordat sommige lay-outmensen een voorkeur hebben voor een kaarsrechte linkerkantlijn. Daaraan wordt het inspringen van de alinea's opgeofferd, wechtermee!, en de indeling van het betoog wordt dus minder zichtbaar voor de lezer. Gelukkig is maar zelden de slotregel van een alinea zo lang, dat het begin van de nieuwe helemaal is weggemoffeld.
De laatste tijd dringt er echter een veel schadelijker mode binnen. Men tracht een lay-out ingang te doen vinden die, behalve het inspringen, ook de andere helft van het ‘leesteken’ aan de tekst en de lezer ontrooft: de kortere slotregel die het eind van de alinea aangeeft. Men plaatst namelijk tussen alle woorden even grote spaties, en krijgt zodoende een afgeknabbelde rechterrand, zoals het schrift van een gewone schrijfmachine vertoont. Doordat nu álle regels in lengte kunnen verschillen, is het dikwijls niet meer te zien of een regel die met een punt eindigt, ook het eind van een alinea is. Ieder kan in het tweede nummer van de lopende jaargang van Maatstaf nagaan, hoe onduidelijk hierdoor de alineëring van Vestdijks ‘gastkollege’ over de historische roman geworden is.
Zelfs van een akademisch proefschrift heeft deze wantypografie zich al meester gemaakt. Een opponens vroeg, waar op een bepaalde bladzij van het werk de alinea's begonnen, en merkte door het antwoord, dat de auteur er meer had bedoeld dan er met het oog te vinden waren. In dit geval was de inmenging van de ‘typografische adviseur’ al bijzonder ongepast, omdat nergens zozeer als juist bij een dissertatie de schrijver, die immers de uitgaaf bekostigt, als principaal optreedt. Maar het misvormen van een wetenschappelijk betoog op de hier bedoelde wijze, die de kommunikatie tussen schrijver en lezer bemoeilijkt, is natuurlijk altijd ongeoorloofd.
Men zij gewaarschuwd. Ieder die betogend proza ter beschikking stelt van een uitgever of een redaktie, eise dat zijn werk wordt gevrijwaard tegen deze typografische mishandeling.
C.A. Zaalberg