with that? - but what I mean is that even in principle a complete solution has not been arrived at’. Deze woorden zijn op het ogenblik nog van kracht; en ze gelden niet alleen voor de fonemen, maar ook voor verschijnselen als accent en intonatie. Niemand zal hebben verlangd, dat de door Reichling bedoelde principiële problematiek door de samenwerking van honderden geleerden in vijf dagen tijds tot een oplossing zou worden gebracht. Maar dat daarover vrijwel geheel is gezwegen, is toch wel enigszins teleurstellend.
Het programma vermeldde 25 plenaire en 76 sectie-voordrachten. Lang niet alle voordrachten zijn inderdaad gehouden, daar een aantal sprekers verstek had laten gaan. Er waren er echter nog genoeg, zo niet te veel. De plenaire zittingen waren gewijd aan: 1. akoestische en fysiologische fonetiek, 2. psychologische aspecten van de fonetiek, 3. fonetiek en fonologie. Tijdens de sectie-vergaderingen kwamen ter sprake: 1. moderne middelen bij het fonetisch onderzoek, 2. functies van het strottehoofd, 3. speciale fonetische of fonologische problemen van bepaalde talen, 4. radiografisch en palatografisch onderzoek van het spreken, 5. psychologische aspecten van de fonetiek der kindertaal en logopedie, 6. algemene problemen van de fonetiek, 7. algemene problemen van de fonologie.
Het aantal technische hulpmiddelen, dat bij het onderzoek naar de akoestische en articulatorische eigenschappen der spraakklanken wordt gebruikt, is langzamerhand vrij groot geworden. Ze zijn alle zonder uitzondering een of meer malen aan de orde gesteld, zoals reeds uit de titels der lezingen blijkt. Daarin fungeren termen als ‘sound spectrography, X-ray film cinematography, synchronized cineradiography, photophonelographic analysis, Röntgenkinematographisch-akustische Untersuchungen, computors, rotierende Magnettonköpfe’, enz. Sommige beschouwingen hadden betrekking op vocalen en twee-klanken, andere op consonanten. Over prominentie en accent in het algemeen en over duur, nadruk en toonhoogte in het bijzonder is veel interessants betoogd. De intonatie was het onderwerp van verscheidene voordrachten, evenals de syllabe. Maar er waren ook totaal andere thema's, zoals heesheid, stotteren, spraakstoringen door tweetaligheid, afasie. Er is over het onderwijs in de vreemde talen gesproken, ook over spelling en transcriptie-systemen. Er zijn zelfs in verband met enkele der genoemde onderwerpen theorieën ontwikkeld over de oorsprong der taal, zodat òver de aandachtige hoofden, làngs apparaten voor projectie en geluidsfilms en tègen een vernuftige, in alle onderdelen beweegbare plaquette van de spraakorganen, gedurende een minuut of twintig de adem der achttiende eeuw woei. De congresganger kon luisteren naar uiteenzettingen over fonologische systemen of bepaalde fonemen van het Fins, Russisch, Pools, Iers, IJslands, Nederlands, Frans, Umbrisch, enz., enz. Hoewel daarbij het synchronische de meeste aandacht had, is toch ook meermalen het