In margine
Nederlandse antiquariaatscatalogi 1950
Ieder verzamelaar (en ieder van wie verwacht wordt dat hij het ooit zou kunnen worden) wordt overstelpt door een vloed van aanbiedingen. Duizenden vinden dagelijks op hun bureau gedrukte of gestencilde, grote of kleine, eenvoudige of luxueuze, gespecialiseerde of gevarieerde catalogi, nog afgezien van de lijvige veilingcatalogi. Het is geen gemakkelijk werk zich wekelijks door deze massa's papier heen te werken om misschien een of twee boeken te ontdekken, die voor de aanvulling der eigen verzameling in aanmerking komen.
Verreweg de meeste van deze catalogi verwachten niet, bewaard of herhaaldelijk geraadpleegd te worden. En zo biedt dan ook (voorzover het beschikbare materiaal laat zien) het jaar 1950 slechts een zeer klein aantal Nederlandse catalogi van grotere betekenis of van blijvende waarde.
De firma A. Asher & Co. verstuurde aan het eind van het jaar haar catalogus no. 6: 2081 nummers op het gebied van botanie, zoölogie en geologie, een catalogus die vooral door zijn belangrijke reeks van periodieken voor Nederland een gebeurtenis betekent.
In het najaar verscheen catalogus 74 van J.L. Beijers: Orientalia, 1400 nummers.
A.L. van Gendt gaf een der mooiste catalogi uit die in 1950 verschenen zijn. No. II: Old and modern fine printing, 1469-1950, met 39 incunabelen, 12 calligraphische werken en een exemplaar van Wassenaer-Lampe, Historisch verhael... 1622-1632. Het Internationaal Antiquariaat verzond o.m. catalogus 149: 200 geillustreerde werken uit vijf eeuwen, waarin een exemplaar van de oorspronkelijke uitgave van Geofroy Tory's Champfleury.
Het wetenschappelijk antiquariaat kwam voornamelijk aan het woord in een reeks catalogi van Martinus Nijhoff. Bijzondere aandacht verdienen catalogus 691 (Philosophie, ruim 3700 nummers); 695 (België, interessant niet alleen door de talrijke waardevolle periodica en verzamelwerken, maar misschien nog meer door de verzameling van ongeveer 175 vroege Belgische drukken, waaronder 7 incunabelen en 40 drukken uit de eerste vier decennia van de 16e eeuw); 697 (Frankrijk en Genealogie, 660 nummers).
Een der laatste catalogi was catalogus 193 van Ludwig Rosenthal: op bijna 100 bladzijden worden met zeer zorgvuldige beschrijving ongeveer 300 boeken aangeboden op alle gebieden en uit alle tijden.