web.recensie | Bart De Nil
Archivescanada.ca:
Canada's Archiefinformatienetwerk
www.archivescanada.ca
Het kunnen zoeken via één webcatalogus in alle archiefcollecties in Vlaanderen blijft de natte droom van menig onderzoeker. Het valt echter te betwijfelen of dit in Vlaanderen de eerstkomende jaren zal worden gerealiseerd. In afwachting zijn er alvast in het buitenland enkele landelijke archiefnetwerken die inspirerend kunnen werken.
Een van mijn favorieten is www.archivescanada.ca, dat zichzelf omschrijft als de ‘toegangspoort tot Canada's verleden.’ Het is een nationale databank die toegang geeft tot de collecties van meer dan 800 archiefinstellingen over heel Canada. De archiefinstellingen leveren, langs het portaal van het provinciaal of territoriaal netwerk waartoe ze behoren, beschrijvingen van hun bestanden aan. Het bereik van de beschrijvingen gaat verder dan klassieke archiefbestanden. Ook collecties louter bestaande uit kaarten, foto's, radio-opnames, video's enzovoort worden opgenomen. De beschrijvingen zijn gebaseerd op de ISAD(G)-standaard (General International Standard for Archival Description) voor beschrijvingen op bestandsniveau. Samengevat is www.archivescanada.ca een gouden gids voor de archieven in Canada.
Het mooie aan www.archivescanada.ca is dat het niet stopt bij een vlakke catalogus voor onderzoekers, lees: traditionele archiefgebruikers. De website heeft immers als missie om zoveel mogelijk Canadezen te bereiken, het is ‘an ongoing project that benefits Canadians of all ages from coast to coast.’ Daarom kan men er ook zoeken in gedigitaliseerde foto's en documenten, virtuele tentoonstellingen enzovoort. Zodanig dat iedereen, van schoolkinderen tot onderzoekers, er terechtkan voor objecten en informatie. Een belangrijk deel van een gedigitaliseerd materiaal kwam er dankzij het Archival Community Digitization Program, een subsidielijn voor digitaliseringprojecten van archieven. Om in aanmerking te komen, moet het resultaat van een project zijn dat uniek gedigitaliseerde content online raadpleegbaar wordt en tevens gratis beschikbaar is. Het resultaat is dus meer dan plaatjes op het internet; digitale erfgoedobjecten worden langs een website thematisch ontsloten met veel aandacht voor erfgoededucatie.
De drijvende kracht achter www.archivescanada.ca is de Canadian Council of Archives, een overheidsorganisatie die inspeelt op de noden van archieven rond opleidingen, standaardisatie, archiefbeschrijvingen, behoud en beheer, enzovoort. Ze hebben ook enkele subsidieprogramma's zoals voor digitalisering en het creëren van stageplaatsen voor studenten. Een van haar aandachtspunten is de promotie van ‘archives awareness’, of het bewustmaken van het grote maatschappelijke belang van archieven bij politici, de media en het brede publiek. Van daar de missie van www.archivescanada.ca om zoveel mogelijk Canadezen te bereiken.