Rik Van Molkot (red.),
Leuven cultuurstad. Deel 2 opinies en bedenkingen.
Leuven, 2007, 114p.
Het recent gepubliceerde cultuurbeleidsplan 2008-2013 van de stad Leuven trekt de aandacht. Niet zozeer vanwege de beleidstekst zelf, maar wel door het bijgevoegde ‘deel 2’. Daarin zijn ‘opinies en bedenkingen’ van anderen over Leuven, over zijn cultuurbeleid en over dit nieuwe beleidsplan gebundeld. Tien culturele Leuvenaars laten daar columnsgewijs hun licht over schijnen. In langere bijdragen hebben ook zes cultuur-Vlamingen (Bart Caron, Eric Corijn, Franky Devos, Jan Hautekiet, Rik Vanmolkot en Misjoe Verleyen) hun reflecties over cultuur in Leuven aan het papier toevertrouwd.
Zeker ook de teksten van Eric Corijn en Bart Caron leveren interessante algemenere insteken en ideeën over stedelijk cultuurbeleid. Beiden ontwikkelen elk
op hun eigen manier - eerstgenoemde vanuit een theoretische reflectie over dynamische stadscultuur in een gemondialiseerd netwerk, laatstgenoemde vanuit een beleidsmatige positionering van cultuur in de (inter)stedelijke context - een pleidooi voor een culturele stadsplanning van onderuit, die ‘in fase is met de samenlevingsopbouw’ en tegelijk ‘instraling én uitstraling’ (maar in die volgorde) nastreeft. Mooie pleidooien voor een warmere stad.
Men zou zich durven wensen dat het stadsbestuur voor een volgende beleidsperiode dit soort externe reflecties een jaar op voorhand laat ontwikkelen en te boek stellen, zodat ze de basis voor of minstens een onderdeel van het beleidsplanningsproces zelf kunnen zijn in plaats van de huidige bedenkingen post factum.
[RB]