nog een neiging tot uitvoerigheid en schilderachtigheid, meer en meer doordringt hem het besef van de noodzakelijkheid om in zijn werk te gaan vereenvoudigen en het zakelijke te comprimeeren tot het essentieele en dit essentieele in een schoonen vorm te besluiten. Twee voorbeelden van zijn werkwijze, welke zeer veel verschilt van de ons bekende Fransche en Duitsche reclamekunst, hebben vooral bekendheid gekregen: de groote affiche in grijs en blauw voor den nieuwen druk van de encyclopaedie van Winkler Prins en die voor de Rotterdamsche Loyd met de Baloeran, die wij in grijs, wit en blauw langs de zwarte stammen van cocospalmen voorbij zien varen.
Een derde zou ik er nog bij kunnen voegen, uitvoeriger en minder strak maar toch ook pakkend, die voor den A.N.W.B. met het bij het instrumentenbord kaartlezende paar in de auto bij den bondswegwijzer.
De affiche (Cassandre heeft dat het beste begrepen) gedoogt geen enkel ‘te veel’. Wie het beste een idee, een heel bedrijf weet samen te vatten in een enkele menschelijke of zakelijke figuur en die figuur zóó in het vlak weet te plaatsen en zóó weet te distingeeren door kleur en lijn, dat ons het kenmerkende, het wezenlijke, het exclusieve, waardoor het object zich onderscheidt van al het andere, zoo snel mogelijk en zoo raak mogelijk duidelijk wordt, wint het. Menschen in den stroom van het jachtende leven moeten worden gepakt; zich reppend over de straat, rennend in een auto langs een schutting, trappen op- of afvliegend in den ‘ondergrond’, moet de mensch, tusschen al zijn vele gedachten en indrukken dien éénen indruk ontvangen én behouden en als hij thuiskomt na een langen kokenden werkdag, moet hij nog die eene affiche voor zich zien, en weten, dat dit de zeep is, waarmee hij zich moet scheren en dát de expresse, die hem des zomers zal brengen naar zijn vacantieoord. De rest - wat het kost en wat dies meer zij - zal hij wel te weten komen, als hij éérst maar beseft, dat déze zeep de beste en die expresse de snelste is.
Uit dat oogpunt bekeken is Von Stein's beste plaat ongetwijfeld die voor de encyclopaedie van Winkler Prins; hoogst eenvoudig, de strak-gestyleerde Minerva, die langs haar schouder den besterden nachthemel inziet en zeer suggestief de onderaan gedrukte woorden - samenvatting van het doel dezer encyclopaedie - in beeld brengt: ‘klassiek beeld van modern weten’. De andere plaat, die voor de Rotterdamsche Lloyd, treft eveneens door bijzondere kwaliteiten. Hier moest verbeeld worden, hoe het groote passagiersschip, blank op de blauwe wateren schier onbeweeglijk en dus stevig en vast op het water liggend, haast ongemerkt voortglijdt langs de Indische kust en hoe dit schip een eenheid is van onberispelijke afwerking, comfortabele indeeling en Hollandsche keurigheid. Hier werd in beeld gebracht, wat Cassandre schreef bij zijn plaat voor den Chemin de fer du Nord: ‘luxe, vitesse, confort’. Kijken wij naar deze affiche van Von Stein, dan begrijpen