medaille zijn ongeveer symmetrisch geordonneerd, waarbij de verticale middellijn geaccentueerd werd. Links en rechts van deze middellijn contrasteeren de beide helften bijna of geheel gelijk- en gelijkvormig met elkaar.
Van de medailles door andere Nederlandsche beeldhouwers, welke ik in den laatsten tijd in de gelegenheid was te zien, zou dit alles niet gezegd kunnen worden.
De medaille, die Prof. J. Bronner onlangs in opdracht van de Rijksregeering maakte, is een onderscheidingsmedaille, welke de staat uitreikt. Voor elk ministerie is een ander randschrift opgesteld. De Hollandsche maagd in den Hollandschen tuin geeft de idee ‘staat’ weer. Bronner heeft op zijn medaille, - een schitterend bewijs zijner bekwaamheid gedachten in beperkte ruimte treffend voor te stellen -, dezen Hollandschen tuin, die vroeger altijd in perspectief gebracht werd, in den cirkel geprojecteerd. Het motief van het vlechtwerk keert steeds terug tusschen de provinciewapens in den rand.
In de rechterhand houdt de in bloemen bij een oranjeboom zittende Hollandsche maagd den vrijheidshoed; in de linker- een lauwertak. In tegenstelling met oude medailles, die direct op ware grootte in metaal gesneden werden, werd het 30 c.M. groote model eerst in klei geboetseerd, in gips afgegoten en vervolgens op de reductiebank verkleind tot een medaille van 6 c.M. middellijn, die 's Rijks Munt uitstekend reproduceerde. Deze ‘Fransche’ werkwijze belette den kunstenaar niet een stuk van klaren, eenvoudigen en grooten stijl te maken. Hij vermeed alle kleinheid, waartoe het groote model vaak aanleiding geeft.
Bronner slaagde even volledig in het - niet uitgevoerde - ontwerp voor de Universiteitsmedaille. Op de voorzijde zeilt het op het zegel van Amsterdam voorkomende Koggeschip met den wimpel van Amsterdam in top, met vol zeil voor den wind. Op de voorplecht staat, als het beeld der victorie, Minerva met den fakkel der wetenschap en het schild der wijsheid. De zes faculteiten zijn representatief voorgesteld door zes figuren van hoogleeraren met toga en baret, een ware vondst, die aan antieke dingen doet denken -, onder de emblemen hunner faculteiten: het lam en het kruis voor de theologie; de weegschaal voor de wetenschap van het recht; de slang en de bokaal voor de geneeskunde; de distilleerkolf en het kristal voor de wisen natuurkunde; het boek en de lauwerkrans voor de letteren en wijsbegeerte; de Mercuriushoed en de slangen voor de handelswetenschappen.
De romp van het schip wordt omsloten door het randschrift met den ouden naam der gemeente-universiteit en de jaartallen van het jubileum, 1632 - Athenaeum Illustre 1932. Het schip is bij deze sterk op de middellijnen gecomponeerde voorzijde der medaille zóo in den cirkel geplaatst, dat het dit vlak zonder bekrompenheid goed vult.