een complex van dergelijk gehalte, doch meer levendig en doelmatig tentoongesteld, 't Meest handig echter in dit opzicht is Sovjet-Rusland te werk gegaan, dat ook verleden jaar op de boektentoonstelling te Florence van de nieuwsgierigheid van het publiek met ontegenzeggelijke menschkundigheid partij wist te trekken.
Dat Japan ook wel wat te veel het commercieele naar voren schoof, alsof het een jaarbeurs gold, wordt verklaard door de omstandigheid dat het een exporthuis was dat de afdeeling inrichtte. Doch het waren tenminste kunst werken die hier uit het land der rijzende zon werden aangeboden, niet enkel aardige snuisterijen.
De Belgische afdeeling werd gekenmerkt door een prettige voornaamheid en een hoogst instructieve veelzijdigheid: meubels, beeldhouwwerk, aardewerk, tapijten, leerwerk, émails, graveerkunst, goudsmeedwerk, artistieke costuums; nauwelijks was een tak van kunstnijverheid vergeten. Tegenover zulk een overvloed van den nabuurstaat was het dubbel jammer dat Nederland zich alleen tot het inzenden van wat foto's en aanplakbiljetten heeft bepaald! In de zaal trof vooral.... de leegte. Wij weten echter dat het aan goeden wil van de zijde van het Bestuur der Vereeniging voor Ambachts- en Nijverheidskunst niet heeft ontbroken, en dat er reden is voor het Italiaansche comité om erkentelijk te zijn, dat Holland zich niet geheel afzijdig heeft gehouden. Engeland trouwens was ook alleen met een inzending van reclame-biljetten vertegenwoordigd.
Met een enkel woord moet nog gesproken worden van die afdeelingen dezer eerste ‘Biennale’, welke aan een bijzondere tak van kunstnijverheid waren gewijd. De boektentoonstelling was merkwaardig, omdat er bleek hoezeer in het eene jaar, dat na de Florentijnsche ‘Mostra del Libro’ verstreken is, de boekbindkunst in Italië er op is vooruit gegaan. Waar andere landen, als Duitschland en Engeland, ook Spanje, op het gebied van den modernen boekband reeds een heele ontwikkeling doormaakten, daar zag men in Italië tot dusver maar zelden, dat een uitgever er naar streefde het uiterlijk van zijn publicaties kunstvol te verzorgen. Daarin komt tegenwoordig verandering ten goede. Al wordt er bij de pogingen nog veel misgetast, het is verblijdend dat de pogingen worden gedaan. Raffaello Bertieri (hoofd der firma Bertieri en Vanzetti te Milaan), heeft op dit gebied ongetwijfeld de leiding, en veelzeggend ook is de oprichting van een onderwijsinrichting voor boekbindwerk als de ‘Scuola Legatori Don Bosco’ te Turijn.
In de sectie gewijd aan de kunst der edelsmeden en juweliers trokken onder de vele ‘preziosa’, die met kunst feitelijk weinig uitstaande hebben, het zuivere en zeer persoonlijke zilverdrijfwerk van Renato Brozzi de aandacht. Dit werk behoort stellig tot het allerbeste dat Italië oplevert. Brozzi is geen artistiek vakman of een handwerkend artiest; bij hem