De z.g. ‘moderne’ kunstrichtingen zijn uit de Prolet-Kults verbannen geweest, maar blijkens latere berichten zijn ze er weer in eere hersteld. Naast deze scholen heeft men ook nog andere lichamen, die het proletariaat op kunstgebied willen ontwikkelen.
Ik zag bijv. een tentoonstelling van teeken- en schilderwerk der Roode Soldaten, die enkele verrassende resultaten te zien gaf. De Roode Soldaten, de matrozen, de fabrieksarbeiders en boeren hebben dikwijls hun eigen kultuur- en ontwikkelingsclubs.
Van het werk der Prolet-Kults en der Roode Soldaten kan ik u geen reproducties laten zien; maar wel van leerlingenwerk van de grafische school, verbonden aan de Sitin-drukkerij in Moskow. Dit werk werd onder leiding der Russische vakvereeniging van kunstenaars, genaamd I.S.O., gemaakt.
Het is arbeid, die door de nieuwe opvoeding en de nieuwe gedachten wordt beheerscht; dus tot stand gekomen onder andere invloeden als wij in West-Europa kennen, en daarom voor ons geheel nieuw.
Wat ons reeds bij eerste aanschouwing treft in deze, vaak onbeholpen geteekende, litho's en houtsneden, is de oprechtheid, de soberheid en onbedorvenheid. Bij sommigen treft ons de invloed der moderne kunstenaars. De leerlingen zijn geïnspireerd geworden door tafereelen, die zich momenteel in Rusland afspelen. Realisme, en daarnaast de nieuwe ideologie, vormen den grondslag van hun arbeid.
Hoe karakteristiek is ‘De drukkerij’ (fig. I) Alles werkt er en beweegt. Maar waarom bewegen zich mensch en machine in die motorische kracht, in datzelfde tempo? Het is het gemeenschapsgevoel, dat allen beheerscht; dit staat ook te lezen in de hoek van de prent: ‘De drukkerij is een onmisbare schakel in de keten der algemeene kultuur’.
In deze prent, evenals in No. 2, zien wij duidelijk den invloed der kubistische kunstenaars. Opvallend is, hoe het natuurlijke gevoel der leerlingen zich vereenigt met de primaire vormen, waartoe vele moderne kunstenaars in hun zoeken zijn gekomen.
‘De mijn’ (fig. 3) geeft ons, zonder naturalistisch te zijn, de karakteristiek van de groote zwarte steenmassa met de kleine, als mieren werkende, menschen in de laagte.
In andere prenten zien wij minder of zelfs in het geheel niet de invloeden der moderne kunst.
‘De propagandist’ (fig. 4) heeft haar eigen charme. De typen, die er op afgebeeld zijn, zijn echte Russische boeren; blijkbaar zijn ze uit het dorp, waar ook de leerling vandaan kwam. De prent geeft ons een aardig beeld van den strijd tegen de ‘wodka’. Op den achtergrond een wodkahuis met dichtgespijkerde deur, op den voorgrond de spreker, die zijn redevoering tegen de wodka houdt.
Het geheel treft, door zijn naïeve schoonheid: en de mooie compositie.