Reeds heel jong liet hij hem teekeningen copieeren, oude prenten nateekenen, of plaatjes van Violet-le-Duc, of wel hij liet hem studeeren naar de prachtige voorwerpen van kunstnijverheid die het huis Leeuw iets museumachtigs gaven. Geen wonder dat Henri nog geen 20 jaar, in staat bleek voor het werk van Prof. Everbeck, krijt- en penteekeningen te maken naar brokken Holl. Renaissance.
gieren. gekleurde teekening, voorstudie voor een houtsnede, door henri leeuw.
In die dagen haalde hij de Middelbare Teekenacten en begon hij onderwijs te geven. Eerst even aan een burgerschool te Warfum en toen aan de H.B.S. te Nijmegen, aan vak-teekenschool en aan privaat leerlingen. Onder die leerlingen zou zijn jongere neef, Louis Raemaekers, zeker vol dankbaarheid getuigen hoe veel hij in dit opzicht aan Henri verschuldigd is.
Ware hij indertijd ingegaan op Everbeck's voorstel naar Aken te komen om er een plaats te krijgen als professor aan de Technische Hochschule, dan was zonder twijfel zijn loopbaan heel anders geweest, mogelijk was meer eer en officieele erkenning zijn deel geweest. Maar, wat waren dat nu juist twee zaken waar hij zich in het geheel niet om bekommerde! Wat hij het hoogste stelde in het leven, genoeg'lijke omgang in zijn familie en met gedevoueerde vrienden, gezellige praat of intelligente gesprekken, afwisselend werk op allerlei gebied der kunsten, dat heeft hij gehad.
Hij was de trouwe en opgewekte medewerker van zijn broer Oscar, den architect, en daar deze belangrijke opdrachten heeft gehad, was er voor Henri steeds interessant werk. Meubels heeft hij gedetailleerd, ijzerwerk ontworpen, voor den steenhouwer heeft hij werkteekeningen gemaakt, of modellen geboetseerd voor den beeldhouwer. De ‘School voor Kunst, Techniek en Ambacht’