zelf onsamenhangende woordjes te dichten of te zingen om 't zoo maar eens te noemen. Wij zien hieruit dat zij de behoefte hebben om zich uit te drukken of zich uit te leven en 't dan desnoods aan anderen te toonen.
Ook ontstaan vele teekeningen door een zekeren scheppingsdrang, de kinderen willen dan hun gedachten, gevoelentjes vormen geven.
Mijn inziens is dit een belangrijke ondergrond om op voort te gaan, 't is zoo 't spelende begin van wat later ernst wordt en dat begin is zoo onbedorven, oprecht en rein. Dat zuivere in 't kind is zoo aantrekkelijk en 't is mooi om op te bouwen.
En jammer genoeg wordt dit dikwijls over 't hoofd gezien, doordat er niet genoeg notitie van genomen wordt door de ouders. Moedigt men dien ‘scheppingsdrang,’ die ‘zucht tot zich uit te drukken’ aan, dan zullen onze kleintjes met verdubbelden ijver aan 't werk gaan met groote concentratie, die kinderen dikwijls van nature hebben en die zij later zóó noodig hebben voor hun geestelijke rust. Indien men aandachtig gadeslaat kan met uit de wijze, waarop een kind zich uitdiukt, door middel van spieken, huilen, lachen, bewegingen maken, teekenen enz. zien, hoe of 't karakter in den dop van dat kind is. Teekenen is voor 't kind
teekening naar de natuur door tiensje, oud 8 jaar. portret.
een van de meest sprekende manieren om uiting te geven aan zijn gevoel.
Om daarvoor enkele voorbeelden aan te halen van teekenende kinderen, kan ik niet beter doen dan te beginnen met 3 kinderen, die ik 't beste ken, namelijk mijn eigen kinderen.
De oudste, ‘Tiensje,’ die nu 8 jaar is teekent, wanneer zij op dreef is, voorzichtig, fijntjes, precieus en precies en toch krachtig.
Zij zal geen lijntje, dat per ongeluk te ver is getrokken laten staan, geen noodzakelijk détail vergeten, dat moet bijdragen aan de volledigheid der voorstelling. Zij wordt dan ook door haar onderwijzers 't ‘preciesje’ genoemd en dien naam verdient zij voor de meeste vakken, ook voor handenarbeid. 't Is nu juist zoo merkwaardig, maar toch ook vanzelfsprekend, dat haar heele wezentje, haar karakter overeenstemt met die wijze van teekenen. Men kan dus, langs den weg van de teekening komen tot 't diepere karakter van dit kindje.
De middelste, ‘Hilletje’ die 5 jaar oud is, teekent, gewoonlijk groot, beslist, bij een schilder zou men 't noemen: met bravour, zeer zelfbewust en altijd karikatuurachtig. Zij zal er niet op letten of er een lijn te véél is of te weinig, te dik of te