het oostelijk deel van de zee van Azow met de Zwarte Zee verbindt. In deze omgeving, waar Bogajewsky om zoo te zeggen, gedurende 2 jaar was opgesloten, was het hem door de militaire overheid ten strengste verboden, teekeningen of schilderijen naar de natuur te maken. Zijn kunstenaarsziel moest daar, zooals te begrijpen is, zwaar onder lijden. In den velen vrijen tijd, dien hij had, moest hij zich op de eene of andere wijze uiten; wat was natuurlijker, dan dat hij zijne fantasie vrij spel liet en hij landschappen op het doek bracht, waarbij de herinnering aan zijn geboorteland hem te hulp kwam.
le rivage. col. tretjakoff, moscou.
Door de herinnering was het of zijn blik zich verscherpte; door zijn in zich zelf gekeerd zijn, was het of alles hem duidelijker voor den geest kwam, en zóó ontstond eene wedergave van de natuur, niet geheel zooals hij haar vroeger gezien had, maar verscherpt door de kennis der tragische lotgevallen van het land.
In hem doemde de Odyssea van de Grieken op, die zijn land reeds toen beschouwden als een land vol tragiek. Wellicht voerde zijne fantasie hem wel wat te ver en beeldde zijne sombere stemming de dingen nog troosteloozer af dan ze in werkelijkheid waren, maar het karakter van de dorre, steenachtige en barre landstreek geeft hij ontegenzeggelijk goed weer. Die indrukwekkende Cyclopische rotsgevaarten, die stille wateren, waar men zich geen levende bewoners in kan voorstellen, geven den aanschouwer een denkbeeld van de treurige verlatenheid van het land. Zóó voelde hij, en drukte deze gedachte hem.
Nogmaals en nogmaals moest hij die altijd in verschillende natuurtafreelen naar eigen fantasie uitbeelden, zóó, dat zijne vrienden tot elkander zeiden: ‘Kostia heeft weer de steenziekte!’
Wat eene forschheid van behandeling spreekt er uit al deze schilderijen en wat geven zij goed de verlatenheid, de dorheid, het droomerige en toch bovenal de indrukwekkende schoonheid van het landschap weer! Zeer karakteristiek is zijn ‘shrapnel’ zon, zooals men die in Rusland noemt; zij blakert en brandt en zendt haar verzengende stralen onbarmhartiglijk op het aardrijk neer. 't Is alsof men bij het zien ervan de zonnehitte uit het gesteente voelt weerkaatsen. Zijne groepeering is meesterlijk; het fijne, wazige verschiet, ingesloten door de donkere, forsche rotsmassa's op den voorgrond, brengt den beschouwer onder eene diepe bekoring.
Een van de meest forsche uitingen van Bogajewsky's kunst, is wel zijn ‘Rivage’, dat door het Moscousche schilderijenkabinet ‘Tretjakoff’ is aangekocht.
Hoe fijn zijn daarentegen zijn: ‘Terre antique’, ‘La contrée de sud’, en zijn ‘Matin’, waarvan de wazige verschieten uiterst teer en gevoelig zijn.
Bogajewsky laat vrij spel aan de fantasie