met bijna loodrechte wanden, is misschien 200 bij 150 yards in afmeting. Zooals reeds gezegd bedroeg de diepte 600 voet, ofschoon dit van jaar tot jaar aanmerkelijk verandert.
ingang van het gewelf onder de calderavloer.
Vuur was er nu niet te zien, ofschoon een uitbarsting ieder oogenblik verwacht kon worden, daar op sommige plaatsen in den krater reeds werking was waargenomen en gedurende de laatste weken hevige aardbevingen over het geheele eiland waren gevoeld.
Onder de verschillende grillen der natuur, die wij ook hier op vele plaatsen in de ‘Caldera’ aantroffen, was een gewelf, 10 à 12 voet diep, en ± 8 vierkante yards groot, het meest typisch. Door een opening, in in den kratervloer gebroken, konden wij, met behulp van een houten ladder, in deze grot neerdalen en ten zeerste verwonderde het ons het daarin zeer koud te vinden, niettegenstaande de aanwezigheid van heete zwavelspleten op korten afstand. Later werd mij verteld dat bezoekers dier grot in 1896 de temperatuur hierin op ongeveer 120 Fahrenheit schatten. Eigenaardig vertakte stalactiten versierden de zoldering; voor 't overige viel er niet veel te zien en kropen wij dan ook maar weer gauw naar boven.
diepe zwavelkloof.
Hel-gele kristallen decoreerden de randen der vlak bij gelegen zwavelspleten, waarin de hitte zóó intens was, dat elk brandbaar voorwerp daarboven gehouden in een oogwenk verschroeide. Hiervan maakten wij gebruik om eenige briefkaarten, die de gids speciaal daarvoor had medegenomen, te branden, teneinde deze naar onze verre vrienden te zenden als een souvenir aan onzen Kilaueatocht en toen wij eenige dagen later de zelfde plaats nog eens bezochten, waren een clubje toeristen, voorzien van een braadpan, rauwe eieren, water en koffie, druk bezig hun lunch te bakken en te koken op één dier natuurlijke kachels.
Langzamerhand gingen wij terug naar de plaats waar wij onze paarden hadden achtergelaten en welvoldaan volgden wij ‘Jack’, terug naar het ‘Volcano House’.
Merkwaardig is het, dat ‘Kilauea’, inplaats van asch en scoria te verspreiden, een product afscheidt dat veel overeenkomst heeft met zeer fijnverdeelde asbest. Dit vulkanisch product staat bekend onder den naam van ‘Pelé's haar’ - naar de Hawaiische vuurgodin die, zooals de legende luidt, in Kilanea leeft - en ontstaat door de werking van den wind op zeer fijne draden van gesmolten lava. Voor ver-