Uit het album met herinneringen.
Door F.J. van Uildriks.
Gulle, milde Augustus, die haar overvloed maar nauwelijks bergen kan, denkt soms terug aan lentetijd met zijn bescheiden deel.
Zoo zijn er onder menschen, die tot welvaart, ja tot weelde kwamen, en die zich uit hun jeugd den tijd van soberheid en van ontbering nog herinneren met een weemoed, die niets bitters heeft. 't Kan zijn, dat een enkele blik uit oude oogen hen op eens verplaatst in dagen van hun kindsheid, dat een liedje, zacht geneuried door een wandelaar op straat, voor hen tooneelen oproept uit het zorgeloos verleden, of dat ze in den overvloed, hun thans geschonken, een leegte voelen door 't ontbreken van dat innigst vreugdgevoel, dat toen door een verrassing, nog zoo klein, een ding van weelde, nog zoo nietig, in hen kon worden gewekt.
Aldus is hier Augustus aan het bladeren in haar album met herinneringen, zij, de rijkste van het jaar, de trotsche Oogstmaand. Zij heeft de gouden halmen, zwaar beladen, afgesneden en hun rijke schat van voedend graan ligt hooggetast op ruime zolders en in wijde schuren; zij ziet haar druiven zwellen in de kassen; abrikoos en perzik kleuren zich; de boekweit zendt de zoetste geuren uit, en in den moestuin komt men handen te kort bij 't inzamelen van wat de overmilde, goede schenkster geven wilde van haar nooit genoeg te roemen weldaden.
Hoezee voor Oogstmaand, die niet enkel oogst en zamelt, maar ook werken blijft en stil in donkere aard de knollen trouw verzorgt, de aardappels, waar duizenden hun kracht mee onderhouden! Zij maakt een lateren oogst, voor wie haar volgen, mogelijk, als zij met haar warme zon de vruchten stooft aan onze boomen in den tuin, en in het bosch de eikels en de noten rijpen doet voor eekhoorntjes en vogels, of als zij binnen in de mooi gebouwde split- en doos- en kokervruchtjes, waarin zij haar bloemenschat veranderde, zooveel heerlijke genietingen bereidde voor gewiekte luchtbewoners, vogels, die van zaden smullen in Augustus, al bejubelen zij die maand niet luid, net als de katjes, die niet mauwen, als ze muizen.
't Jubelen, 't heerlijk tintelend, klaterend, schetterend juichen, paste bij den tijd van wat hier 't boek van de herinneringen op de bladzij, waar het openligt, doet zien. Hun teederst liedje zingen de lentevogels boven anemonen; de liefelijkste van de voorjaarsbloemen vangen in hun zacht gebogen schalen wonderzoete klanken van de vurigste, de trouwste min, en als wilde aardbei bloeit niet ver van 't fijne en bekoorlijke en zoet naar honig ruikend dalkruid, het tweebladig, trillert dankbaar 't lied van fitis en van tjiftjaf, van het grasmuschje en den spotvogel boven veilige nestjes, waar zij de eieren of misschien reeds 't jonge broedsel welbewaard en onder moederlijke hoede weten.
Welk een liefelijk boschplekje heeft Marie Bijl daar gesnapt in een eikenhakhoutboschje aan een straatweg bij Steenwijk! En o zoo zijn er nog zooveel in ons land. Bij Ruurlo, door de groote laan rijdend, ziet men den grond in 't bosch soms als besneeuwd met overvloed van witte anemonen, zoodat ze u lokken uit het rijtuig, 't bosch in, om van nabij de witte bloemdekblaadjes met de fijne rose tinten aan de achterzij te zien, om diep den indruk weer te krijgen van dat teêre en broze, dat het bloempje met de vele geel gehelmknopte meeldraden op een wild roosje doet gelijken, en om ook aan dat zachte frissche voorjaarsgroen van het drietal handvormige bladeren aan den voet van den bloemsteel uwe hulde niet te onthouden. Ze zijn met hun gezaagde slipjes en de zachte beharing altijd weer te herkennen, maar als gij ze nu gaat zoeken op de plekken, waar zij in de lente u vreugde gaven, speurt uw oog vergeefs in 't rond; niets is er meer van over; men kent en vindt haar standplaats zelfs niet meer.
't Tweebladig dalkruid, Majanthemum bifolium, trekt niet zoo bescheiden zich geheel terug voor zomergasten. 't Neemt nu nog heele vakken in het bosch voor zich en spreidt er de mooie, glanziggroene bladeren uit met den hartvormigen voet, zoo beeldig een achtergrond vormend voor de witte bloemtrossen met die bekoorlijke kransjes van