van prenten, byzonder Raphaël d'Urbino, Barosius, Caracci, Guido enz. Een ongemeen boek met prenten van meer als 1300 stuks van A. Tempesta, modellen, altemarynen, verolen en 't geen voorts meer door billetten is bekend gemaekt.’
Berchem was dus een liefhebber van gravuren en hij zelf etste een aantal platen: Bartsch beschrijft er 56. Het zijn allen dieren met of zonder personages. De oudste dragen het jaartal 1644, de jongste 1680. Hij vond vooral, men zou wel zeggen uitsluitend, smaak in gravuren naar Italiaansche meesters, een smaak geheel overeenkomende met zijn voorliefde tot het land over de Alpen. De zuidelijke kunst bleef ook niet zonder invloed op hem: niet alleen de personages zijner mythologische en godsdienstige stukken, maar ook sommige figuren zijner herders hebben een academisch bijsmaakje, dat van dien invloed getuigt.
Hij schilderde machtig veel. Meest alle openbare verzamelingen van eenig belang bezitten stukken van hem; als gewoonlijk zijn er in de Ermitage het meest te vinden. Wij tellen er daar zestien echte en een twijfelachtig, eene Naaister (Nr. 823). Onder de echte zijn er twaalf gezichten uit Italië, twee bijbelsche stukken, een mythologisch en een allegorisch.
Het mythologische stuk verbeeldt de Ontvoering van Europa (Nr. 1072). Het is een kolossaal doek met levensgroote figuren, uiterst decoratief, in een trant, die een voorsmaak geeft van dien der Fransche kunstenaars onder de regeering van de marquise de Pompadour. De schildering is heel glad en helder, het spel van licht en bruin is gezocht; een geschitter van zij en fluweel ligt op de kleederen, op het vleesch der personages en op de huid van den goddelijken stier.
Van de twee Bijbelsche onderwerpen is het een (Nr. 1070), de Engelen de geboorte van den Messias aan de herders aankondigende, een nog grooter stuk dan het vorige, gedagteekend van 1649. Het is berekend op lichteffekt, maar dit effekt is slechts ten halve bereikt: de herders komen niet sterk uit, alleen de koeien worden in warm krachtig licht gesteld. Hetzelfde jaar behandelde hij in anderen vorm hetzelfde onderwerp in een klein stuk, dat het Museum te Dresden bezit. Het tweede godsdienstige stuk (Nr. 1071) verbeeldt de Rust op de Vlucht naar Egypte. O.L.V., met het Kind Jesus op den schoot en St. Joseph achter haar, zit in een rotsachtig landschap. Links wacht een herder zijne kudde. De hoofdgroep staat in sterk licht, het overige in schemergrijs met een warme avondlucht aan den gezichteinder.
Van deze drie stukken zijn de twee eerste ongetwijfeld de belangrijkste van dien aard, die Berchem voortbracht; in beide is aan de dieren een bijzonder belangrijke plaats ingeruimd. Het derde stuk is niet veel anders dan een zijner gewone landgezichten met vee, waarbij een historische groep gemengd is. Evenals zijne overige werken van historischen aard, behooren deze drie wel tot zijne vroegste werken.
Onder de gezichten uit Italië met vee melden wij vooreerst het Landschap bij Zonnenondergang (Nr. 1077), dat hierbij in afbeelding gaat. Op den voorgrond ziet men een waterplas, daarachter een kale rotsachtige streek, met twee hooge boomen rechts, en een groep kleinere boomen links op de hoogte. Tusschen berg en water een paar schaapherders, die hunne kudde huiswaarts drijven: de eene draagt een pak, de andere speelt op de schalmei. Achteraan komt een ezel dragende de lammeren in twee manden, die over zijnen rug hangen. Verderop komt nog een ezel bereden door eene boerin en geleid door een landman in wijden mantel gewikkeld. De ondergaande zon tint heel den hemel in goud; de wolkjes, die er in drijven, zijn van de eene zijde verguld, van de andere licht beschaduwd. De twee boomen rechts staan geheel in een warm licht, dat hun kleuren bont doet uitkomen op al de rimpelingen en scheuren der schors, op het mos en de rankende planten, die er tegen groeien. Aan de linkerzijde weerkaatsen de bergen flauwer den gloed der ondergaande zon. Het tooneel wordt voorgesteld in de eigenaardige verlichting, die de schilders van herwaarts over ontdekten in Italië en die bestaat uit een gedempten gloedtoon, die het landschap half