te geraken dan mannen op te leiden, bekwaam om straks de wetenschap het leven in te dragen! Daarom had doceeren al de liefde van zijn hart. Zijn geheele ziel heeft hij in zijn onderwijs gelegd. Daarom ook kunnen in Rosenstein de mensch en de leermeester niet gescheiden worden. Scherp in het denken, fijn in het voelen, krachtig in het willen: deze drie eigenschappen hebben samengewerkt om Rosenstein tot een karakter van beteekenis te vormen. De drager van zoo'n karakter moet een machtigen invloed op zijn omgeving uitoefenen. En dit heeft Rosenstein gedaan. Hij heeft zijn omgeving aangetrokken of afgestooten, haar tot liefde en vereering of tot vijandschap en miskenning opgewekt. Dit kon ook niet anders, te meer niet wanneer, gelijk bij Rosenstein, door de levendigheid en de bewegelijkheid van den geest, de impuls van het oogenblik zoo'n groote rol speelt. Niet slechts, dat Rosenstein hard op dacht, hij voelde ook hard op. En hierdoor traden zijn sympathieën en antipathieën somtijds naar buiten, die anderen ook bezitten, maar weten in te houden. Een trek van bijna elk impulsief karakter is, dat het gemakkelijk door affecten beheerscht wordt. Zoo ook bij Rosenstein. Zijn gemoedsstemming kon zich niet schuil houden en legde een stempel op geheel zijn optreden. Somtijds deed dit schade aan de objectiviteit van zijn oordeel voor het oogenblik zelf, maar bleef niet nawerken. Zoo kon het gebeuren, dat zijn gemoedsstemming zich afspiegelde in de verwijding of vernauwing, die hij ten onrechte gaf aan de grenzen eener percussie-figuur, door een leerling aangebracht.
Gelijk elk sterveling bezit ook Rosenstein ‘les défauts de ses qualités,’ maar niet bij elk sterveling zijn, gelijk bij Rosenstein, de qualiteiten groot. Door fijnheid van gevoel was niemand dan Rosenstein zelf zich meer bewust van deze gebreken. En waar ongelijk aan zijn kant bestond, was het niet moeilijk hem hiervan te overtuigen en dan droeg hij hier over leed. Schuld belijden, de eigenschap van een groot karakter, viel Rosenstein niet zwaar; een somtijds rechtmatig geprikkelde omgeving heeft dit niet altijd ingezien en daardoor Rosenstein miskend.
Hiertegenover staat de liefde en vereering van zooveel anderen, die hun leven lang dankbaar zullen blijven voor het groote voorrecht, dat zij Rosenstein tot hun leermeester gehad hebben.
Rosenstein heeft steeds een grooten band met zijn leerlingen gevoeld: er zijn weinig leermeesters, die gelijk hij, een levendig belang in hun lot blijven stellen, nadat zij hen verlaten hebben om de maatschappij in te gaan. Zoo heeft Rosenstein bij zijn leerlingen ingeoogst wat hij op zijn beurt aan zijn leermeesters geschonken heeft: treffend was het hem in een kalm oogenblik op zijn studeerkamer in dankbare herinnering te hooren spreken over Fraube, Schönlein, Johannes Müller, Virchow, wier borstbeelden op zijn boekenkast prijken. Het valt hem gemakkelijk het groote in een ander te erkennen, hetzij in voor-, hetzij in tegenstander: daarom haat hij ook alle chauvinisme in de wetenschap, wier internationaal karakter hij hoog hield. Hiervan getuigt zijn diepe bewondering voor Charcot.
Zijn optreden aan het ziekbed getuigde steeds van medevoelen en medelijden. Dit belette hem echter niet den lijder op te beuren met een hartelijk, opwekkend woord, dikwijls vol humor. Over den dood met hem te spreken viel hem zwaar. Zijn patiënten zagen altijd uit naar zijn bezoek. Zoo heeft hij ook op menig ziekbed een gevoel van innige dankbaarheid en waardeering achtergelaten.
De huiselijke kring is een sanctum, waarin een vreemde niet met nieuwsgierigheid mag binnendringen. Toch mag een ieder, die door Rosenstein ook hier toegelaten werd, getuigen dat hij er het middelpunt van dankbare liefde, vereering en bewondering is.
Vooral in een karakter gelijk dat van Rosenstein waarin het gevoelsleven naast het intellectueele leven zoo'n gewichtige plaats inneemt, komt het ‘semen religionis’, in elk menschenhart neergelegd, duidelijk uit. Zij, die hem van nabij kennen, begrijpen daarom zoo gemakkelijk, dat zijn vader, die rabbijn was, dezen zoon aanvankelijk zoo gaarne voor dezelfde bestemming groot ge-