Eens kwam ter sprake dat vrij zeldzame wit-rood-en-goud porcelein, dat te onzent den schilderachtigen naam heeft gekregen van ‘melk en bloed’ en het verwonderde mij, dat hier geen fraaie specimina aanwezig waren van dit genre oud-Japansch.
In Holland zijn er nog wel enkele daarvan te ontdekken, zooals het mij is gebleken; maar in 't buitenland schijnt dit soort weinig voor te komen, of uitsluitend in minder bekende collecties vast te zitten.
Iemand die jarenlang in Japan vertoefde, en veel kennis heeft van fraai porcelein, beschreef mij op wat ondeugende, maar toch wel raak-leuke manier, de eigenschappen welke dit kenschetsen; hij zeide nl. dat de materie uitwendig, de oppervlakte, de ‘pâte’, dezelfde qualiteiten moet vertoonen als de huid van een mooie vrouw: en evenals deze is melk-en-bloed porcelein éénig gaaf, zuiver, smetteloos en voor het gevoel, zacht-streelend.
De ornementatie er van is verschillend, maar één trek blijft altijd boven drijven; op een groote witte oppervlakte zijn slechts enkele, luchtige motieven aangebracht, in vermiljoen-achtig roode, en fijne, gouden lijnen.
Soms zijn het pioenen en andere bloemonderwerpen, of ook wel figuur-sujetten, geheel van Chineesche opvatting; maar de allerfraaìsten zijn zuiver gestyleerd.
Twee der hierbijgaande illustraties toonen dit; in beide is een bloem-ornement (chrysanth of magnolia) geheel in stijl gebracht en omgewerkt, en in deze beide is dit ornement van zeer zuiveren, vasten stijl, en uiterst smaakvol berekend om het vlak te vullen en te orneeren.
Zijn deze stukken oud-Chineesch of oud-Japansch? Het is mij nog niet mogelijk geweest dit uit te maken.
Een buitenlander, die lang in Peking heeft gewoond, gaf mij onlangs eene verklaring die nog meer duister werpt op dit uitmuntend soort porcelein: hij zeide mij nl. dat in vorige eeuwen, van uit Japan in China vazen en pullen besteld werden, van de allermooiste witte pâte, die daarna in Japan beschilderd zijn geworden, zooals de traditie het meêbracht, vooral bij de pottenbakkers, in Chineeschen stijl.
Of deze fraaie stukken dus in China of Japan geheel zijn uitgevoerd is onzeker voor ons westerlingen. Wellicht zal eenig kundig Chineesch of Japansch verzamelaar er meer van weten.
Maar evenals ik onlangs zeide van sommig Moorsch koperwerk, de herkomst doet weinig tot het schoone van iets af, en dit laatste is alleen van belang voor hen, die iets bekijken en niet bestudeeren van een archeologisch standpunt.
Dat dit soort porcelein eenige populariteit heeft gehad in ons land bewijst de naam die er in 't hollandsch aan gegeven is. Toch ziet men het bijna nergens meer. De traditie, de sleur, heeft jaren lang aan verschillende soorten, zuiver, hard, zeker niet onverdienstelijk, wit en blauw Chineesch een voorkeur