Nederlandsche Verzen en Nederlandsch Proza.
IX.
Handelingen van het XXIIIe Nederlandsch Taal- en Letterkundig Congres, gehouden te Antwerpen den 24, 25 en 26 Augustus 1896. Antwerpen. Drukk. Jan Bouchery. 1897 (Augustus).
Juist ééne week vóór het XXIVe Taalcongres, gehouden te Dordrecht, komt het boek der Handelingen van het Antwerpsche, verleden jaar gehouden. Dit boek geeft een zeer juist beeld van al wat geschied en gesproken is. Men heeft hier en daar de termen der sprekers wat beschaafd uit beleefdheid, tien der redenaars uit de eerste afdeeling, die ontevreden was, omdat men zijne denkbeelden niet uitvoerig genoeg besprak, zeide: ‘De heeren moeten niet denken, dat ik van zooverre kwam, om de vergadering te embêteeren,’ enz. Dit is weggelaten - en ook heeft men een sluier laten vallen over het feit, dat de leden der eerste afdeeling van het Congres den heer Roeland van de Casteele uit Nieuwpoort door luid geraas hebben belet zijne redevoering uit te spreken.
Het blijkt duidelijk, dat te Antwerpen in de eerste en de derde afdeeling het meest werd gesproken, ja zelfs getwist. De tooneelbelangen lokten de hartstochtelijkste woordenwisselingen uit. Elders werd het meest over spelling van eigennamen en vereenvoudigde spelling gesproken. Ik koester den hartelijken wensch, dat het aanstaande Congres te Dordrecht niet op al deze onderwerpen moge terugkomen. Als dit opstel in het licht verschijnt, is het XXIVe Congres reeds een historisch feit. Maar toch kan het zijn nut hebben nogmaals te herhalen, dat de Nederlandsche Congressen de meest begeerlijke gelegenheid niet aanbieden, om over nieuwe hervormingen in de spelling te handelen. Men overwege het volgende:
1o Tot de maatregelen van orde der Taalcongressen behoort de bepaling, dat alleen over vraagstukken mag beraadslaagd worden, welke met de belangen van den Nederlandschen stam (Nederland en Vlaanderen) in verband staan;
2o ijveraars voor vereenvoudigde spelling in Nederland zouden dus Vlaanderen moeten bewegen hun streven officieel te huldigen;
3o dat zal zoo gemakkelijk niet gaan, omdat het beste resultaat der drie- en twintig voorafgaande Congressen juist geweest is - het ontwerpen van een groot Nederlandsch Woordenboek, waarin de geheele taalschat uit de beste Noord- en Zuid-Nederlandsche auteurs wordt te zaam gebracht;
4o omdat er jaren van ernstige voorbereiding zijn verloopen, waarin men met groote wetenschappelijke degelijkheid de tegenwoordige eenheid van spelling voor Noord- en Zuid-Nederland heeft tot stand gebracht.
Het is gewoonlijk vrij moeilijk iemand te bewegen zijne eigen glazen in te werpen. De Nederlandsche Congressen zouden haar geheel historisch verleden verloochenen, zoo er nu werd beslist, dat de nauwelijks verkregen eenheid van spelling - een der meest belangrijkste uitkomsten van vroegere jaren - aan eene herziening zou moeten worden onderworpen.
Het spreekt van zelf, dat de voorstanders eener vereenvoudigde spelling beweren, dat hun werk hooger staat dan de