Uit de studeercel der redactie.
Een merkwaardig letterkundig feit greep onlangs plaats.
Na den dood van een zeer geniaal auteur, bij zijn leven miskend door de meerderheid zijner landgenooten, op de handen gedragen door eene kleine minderheid, ziet men het belangwekkend verschijnsel, dat een zijner kunstwerken in zijne jonkheid ontworpen, toen hij 15 jaar oud was, later herzien, en uitgegeven in een zeer beknopt aantal exemplaren (1866), thans op nieuw zeer statig in octavo wordt herdrukt.
Aan het eind van het vorig jaar zag het licht:
MORGANE. Drame en cinq actes et en prose par Auguste Villiers de l'Isle-Adam.
Dit drama was geheel onbekend gebleven, daar er in 1866 maar enkele exemplaren ‘spécialement destinés aux comédiens’ het licht gezien hadden te Saint-Brieuc, de geboorteplaats van den auteur. Graaf de Villiers had als knaap van 15 jaren (1855) het eerste plan gemaakt voor Morgane, om het later te Parijs uit te werken. Hij bracht zijn handschrift mee naar Parijs, toen hij in 1859, ‘vêtu de riches fourures débordantes de manuscrits et de parchemins’, aankwam. Hij stierf in 1889, 49 jaren oud, op het oogenblik, dat zijn eenigszins zonderling talent meer algemeen erkend begon te worden. En nu, vijf jaren na zijn dood, wordt er een uitgever gevonden, die zijn vergeten drama, als knaap van 15 jaar ontworpen, als man van 25 jaren voltooid, in het licht zendt. De uitgever Chamuel, Paris, 29, Rue de Trévise, schijnt goede verwachtingen van dit boek te koesteren, want hij zegt in zijn avertissement:
‘En publiant à nouveau Morgane de Villiers de l'Isle-Adam, que la littérature contemporaine attendait impatiemment, la première édition parue à Saint-Brieuc en 1866 étant devenue absolument introuvable, nous avons tenu à suivre à la lettre le texte même, que nous avons fait copier à la Biblothèque nationale.
Uit dit feit blijkt, dat de belangstelling in al wat Villiers de l'Isle-Adam heeft geschreven, toeneemt. Het is zeker, dat er eene zeer ongemeene persoonlijkheid en een zeer ongemeene geest waren vereenigd in den man, die als knaap reeds een drama als Morgane ontwierp. Er mag verondersteld worden, dat het algemeen bekend is, hoe Villiers stamde uit een der oudste geslachten van Frankrijk. Een zijner voorvaderen, grootmeester der orde van Sint-Jan van Jerusalem, week met zijne ridders in 1291 naar Cyprus, en veroverde Rhodus. Een ander, Graaf Philippe Villiers de l'Isle-Adam moest Rhodus aan de Turken afstaan in 1522, en ontving van Karel V in 1530 de eilanden Gozzo, Malta en Comino. Deze was de eerste grootmeester der Malthezer ridders. Uit eene rij van schitterende voorouders gesproten, was de auteur van Morgane er de laatste afstammeling van. Zijn vader, de markies Joseph de Villiers de l'Isle-Adam, die den titel droeg van ‘Doyen de l'ordre souverain de Malte, pour la Langue de France’, huwde in 1838 Marie-Francine de Carfort, eene jonkvrouw uit den oudsten Bretonschen adel. Twee jaren later werd de toekomstige auteur van Morgane en Axel geboren.
Het verhaal van zijn zeer eigenaardigen levensloop tot later verschuivende, en voorloopig wijzende op de boeiende monographie van R. du Pontavice de Heussey: Villiers de l'Isle-Adam, l'Ecrivain-l'Homme (1893), wensch ik hier in het bijzonder de aandacht te vestigen op Morgane.