Het verhaal is uitgebouwd op de filmische manier van de entertaining romans: een Duitse sa'er verloochent in de jaren dertig zijn Witrussische vrouw en zijn zoon om ss'er te kunnen worden. De zoon, Hermann, ziet zijn joodse vriendinnetje voor zijn ogen door ss'ers verkracht en mishandeld worden. In 1939, in Parijs, verhindert hij door een reflex dat zij Hitler vermoordt als die incognito een waarzegster consulteert, en wordt ze neergeschoten. Deze gebeurtenis zal Hermann zijn leven lang achtervolgen. Hij komt in Engeland terecht, gaat vermomd in Treblinka filmen om de Amerikanen van het bestaan van de concentratiekampen te kunnen overtuigen, spioneert voor mi-5 in Bern (waar hij C.G. Jung ontmoet) en rondt zijn levensloop af in het bombardement van Dresden in 1945, dat hij zelf uitlokt.
Zoals dat vaak gebeurt, slalomt het verhaal langsheen feiten en mensen uit de geschiedenis. In de meeste gevallen blijft het echter in de schaduw ervan, en komt het niet in botsing met de realiteit. Ik bedoel: een personage dat het bombardement van Dresden meemaakt, dat kan best. (De omstandigheden doen even denken aan de ervaringen van Billy Pilgrim in Slaughterhouse 5 van Kurt Vonnegut).
Dat Hermann het bombardement uitlokt door de informatie die hij als spion doorgeeft, is een leuke fictieve suggestie (die trouwens knap compositorisch georkestreerd is), die bovendien een antwoord levert op de vaak gehoorde vraag: waarom Dresden en waarom zo massaal?
Maar dat in 1939 in Parijs een verschrikte Hitler maar net aan een aanslag ontkomt, is dat historisch correct? Mij dunkt dat zulks nochtans wenselijk is. (In De dag van de jakhals van Frederick Forsyth wéét De Gaulle niet dat hij op dat precieze ogenblik op het laatste nippertje aan de dood ontsnapt, en kan de geschiedenis zoals wij ze kennen haar verloop voortzetten.)
In Van Laerhovens boek lokt deze aanslag de Kristallnacht uit, die de jodenhaat op weg zet naar de Endlösung. Deze onbekende, onopvallende Hermann zou dus door zijn persoon een directe band leggen tussen de Kristallnacht, de concentratiekampen en het bombardement van Dresden. Is Van Laerhoven dan niet de geschiedenis aan het herschrijven?
Terloops: ook dit boek roept weer precieze lectuurherinneringen op. De beschrijving van Treblinka, waar het onvoorstelbare gebeurt, doet weer aan Sophie's choice denken. Maar het meest vallen nog Jungs analyse van Hermanns persoonlijkheid en de massamoord op de joden door de Witrussen op: de sfeer is dezelfde als die in Freuds