riep vragen op, die te maken hebben met een van de centrale thema's van Pleysiers werk: de verhouding tussen de stad en het platteland. Is Werchter niets meer dan een saai en aftands dorp dat eens per jaar met de echte wereld mag kennismaken? Is Rock Werchter niet óók een leerstuk over de houding van de media tegenover het dorp en het platteland: een mengsel van minachting, idyllische en nostalgische vertedering, cynisme en onbegrip?
Het hoofdpersonage van Shimmy is Peter Mares, onderwijzer aan de gemeenteschool van Werchter, ondervoorzitter van de plaatselijke Heemkundige Kring. Zijn vrouw Annelies werkt in Brussel en houdt zich afzijdig van het dorpsleven. Voor Peter, die aan het eind van de jaren zestig een jaartje in Leuven had gestudeerd, is het rockfestival een uitloper van het ‘Grote Bewegen’ uit die tijd, waarvan hij toen al een belangstellende maar afzijdige waarnemer was geweest; het confronteert hem met dubbelzinnigheden, aarzelingen en wrevel in zijn verhouding tot de ‘andere’ wereld van de stad (die de wereld van zijn vrouw is); het doet hem nadenken over zijn eigen identiteit. ‘Hij had niet eens geweten wat hij aan moest trekken die dag. Want als de dood, Peter, om op zo'n dag en bij zo'n gelegenheid op te vallen als de autochtoon die niet beter weet. En tegelijkertijd ook weer te trots om spullen aan te trekken waarmee hij vreesde zich belachelijk te maken in de ogen van bekenden die hij er misschien zou tegenkomen.’ Als het festival al vergeleken kan worden met een blokkade, een invasie door de wereld van de stad, het grote geld, het spektakel, de media, dan wordt nooit duidelijk ‘of Peter Mares in dat beleg de rol van overloper of van spion had gespeeld’.
De dag na het festival, tijdens het opruimen, wordt Duncan, een jongen uit Wales die onder een lap plasticfolie ligt te slapen, overreden door een vrachtauto van de gemeente. Ernstig gewond wordt hij weggebracht; zijn vrienden blijven een tijdje bij Peter logeren. - Enkele weken later, op vakantie in Zuid-Engeland, besluiten Peter en Annelies de geplande route te verlaten en af te zakken naar Merthyr Tydfìl, het dorpje waar Duncan woont, aan de rand van het oude staal- en steenkolengebied van Zuid-Wales.
Forget the old images - deze slogan van de Wales Tourìst Board wil bezoekers van het godvergeten dorpje aanmoedigen om de oude stereotiepe beelden van Wales uit het hoofd te zetten. Peter Mares (en de schrijver) interpreteren hem tegendraads: als een aansporing om het verleden van industriële uitbuiting en ellende te vergeten,