van twee jonge meisjes, wordt hem woedend toegevoegd: ‘Brutaal jodenjong, ik zal je
Hiermee zet Durlacher de toon: een kind wordt overvallen door gebeurtenissen die het niet kan begrijpen en die ook door zijn ouders niet beheerst kunnen worden. Er heerst gevaar, net zo ongrijpbaar als een natuurramp, het overkomt hem, tast de veiligheid, geborgenheid en regelmaat aan en legt over alles een sluier van angst. De anekdotes die Durlacher vertelt schitteren door eenvoud. Hij beschrijft de kleine incidenten in het leven van een kind, die echter in scherp contrast staan tot de grote maatschappelijke omwentelingen van die tijd, het begin van de jaren dertig in Duitsland. Op school neemt het joodse jongetje een uitzonderingspositie in, te midden van in het bruin gestoken klasgenoten. Op een dag wordt het achternagezeten en getrapt en geslagen, om redenen die het niet kan bevatten. Het kind ziet fakkeloptochten voorbijtrekken, maakt mee hoe het gezin geterroriseerd wordt door een huishoudster die er de nodige antisemitische sentimenten op na houdt.
De titel van het boek is ontleend aan de centrale passage in de reeks op zichzelf staande hoofdstukken, die ook als afzonderlijke verhalen gelezen kunnen worden. Als het kind met zijn ouders op vakantie in Riva is, ziet het hoe twee andere kinderen gered worden door een kelner met wie hij een onuitgesproken band heeft: ‘Hij zegt niet veel, maar ik weet dat hij mijn vriend is.’ Het kind maakt de kelner in paniek attent op twee drenkelingen en ze worden door de sterke man op de kant gebracht. In de laatste regels van zijn boek komt Durlacher terug op dit beeld:
‘Talloos veel Duitsers lieten zich tot barbarij verleiden.
Talloos veel Duitsers, onverschillig of door angst verlamd, zagen ons, vlak voor hun ogen, verdrinken.
En enkelen, moedig als kelner Fritz in Riva aan het Gardameer, redden een drenkeling uit de golven.’
In Strepen aan de hemel slaagt Durlacher erin door een geserreerde stijl en een bijna sociologische houding de broodnodige distantie te behouden, waarom een thema als dit vraagt. Strepen aan de hemel bevat zelfs een lijst met noten die naar andere literatuur verwijzen. De gebeurtenissen zelf, de verschrikkingen, de pijn, het radeloze verdriet - ze zijn bekend en alléén de vorm kan ze doen onderscheiden van de tot entertainment verworden behandelingen die de televisieserie Holocaust kenmerkten. Alléén een beschrijving van de