ik zou haast zeggen de verlegenheid van dit proza maakt het hoogst bijzonder. Een keuze uit de journaalfragmenten is verzameld in het boekje Ik ben niets veranderd (1978), terecht in de mooie serie Privé-Domein.
Maar niet alleen als dagboekschrijver, ook als verhalenschrijver liet Peereboom van zich horen, overigens alweer zonder dat het opviel. Hij bundelde zijn fictionele werk op de korte baan in De gravin van Loosdrecht (1979). Ik meende dat hij in het journaalgenre toch eigenlijk schreef zoals hij dat het beste kan: introvert, op verfijnende formulering uit, en dat het min of meer verzonnen verhaal hem niet genoeg armslag gaf. Die mening moet ik herzien nu Peereboom, nogal verbluffend, met een dikke roman is gekomen, getiteld Honkman's Reizen. Een dagboekschrijver die een roman schrijft, wat moet daarvan terechtkomen?
Honkman's Reizen is een verrukkelijk boek. Het is, alweer, ongeschikt voor wie snel wil lezen, daar schrijft Peereboom ook hier te veel voor op de vierkante centimeter. Anderzijds heeft de roman, in het groot gezien, een opbouw die uitnodigt tot doorlezen en niet blijven verwijlen bij al die aantrekkelijke details. Dat Peereboom in staat is zo'n brede samenhang te veroorzaken, geheel in strijd met het dagboekprincipe, wekt bewondering.
Honkman is van het boek de centrale figuur. Hij is, zoals zijn naam al zegt, een man die niet van verandering houdt en blijft zitten op de plek waarop hij zit, nu al twintig jaar. De posities die hij in het bedrijf aso inneemt zijn ook danig geconsolideerd, al rommelt er wat nu een chef verdwijnt en er dus verschuivingen zullen optreden. De Haarlemmer Honkman lijkt evenwel van buitenaf gezien weinig initiatiefrijk, van binnen pijnigt hij zich af met de vraag: wie zou ik anders willen zijn, welke andere Honkmannen zijn er denkbaar? Hij is in de veertig en staat, kortom, op het punt zijn leven een radicale wending te geven.
Rondom Honkman heeft Peereboom verschillende andere personages gegroepeerd: zijn vrouw, haar vriendin, een hond, twee vrienden, zakenrelaties, iemand in Enschede, enzovoort. In het eerste hoofdstuk introduceert hij ze allemaal en typeert hij Honkman ook als een durfloze, maar inwendig om verandering smekende man. Het tweede hoofdstuk zet ons dan op het verkeerde been, want weliswaar treedt Honkman erin op en heet zijn vrouw ook Saskia en komen er ook de