Boekbespreking
door C.M. van Hille-Gaerthé
IN de weken, die nu volgen is er voor degenen, die toetreden tot een kerkelijke gemeente een andere vraag naar boeken dan tegen verjaringen en andere feestdagen. Men zoekt nu naar het boek of de plaat of den gedichtenbundel, die verband houdt met den ernst van den dag der bevestiging, met de overdenkingen tijdens de laatste maanden.
Er worden veel boeken aangekondigd in deze dagen; ik noem u er twee, die ook door de illustratie aantrekkelijk zijn:
Das Bild Christi im Wandel der Zeiten (gesammelt von Hans Preusz, Voigtländers Verlag, Leipzig 1921).
Een afbeelding van Christus bestaat niet, maar de eeuwen door hebben de schilders getracht de groote gestalte uit te beelden en zoo heeft iedere tijd en elk land zijn eigen Christus-vertolking. In dit boek vindt men er een honderdtal.
Hierbij worden afgebeeld: Der gute Hirte, een beeld uit de derde of vierde eeuw van Christus als goede Herder, dat men vindt in het Lateran te Rome. En uit den lateren tijd de zoo bekende Christuskop van het Heilige Avondmaal, die aan Leonardo da Vinci († 1519), maar ook wel eens aan zijn leerling Césare da Sesto wordt toegeschreven.
Christus bij Rembrandt door Dr. C.E. Hooykaas (met 32 afbeeldingen Huis ter Heide U.M. ‘De Tijdstroom’ 1925).
Dr. Hooykaas zegt, dat we feitelijk in àlle werk van Rembrandt in de voortdurende samenhang van zijn leven en zijn werken een autobiografie - een beschrijving van eigen leven - mogen zien. Geen wonder daarom, dat het reeds door talloozen ondernomen is, den ontroerenden levensgang door zijn kunst, deze op haar beurt door zijn levensverhaal toe te lichten. Maar nog niet is dit eene afzonderlijk in de aandacht getrokken: ‘Rembrandts opvatting van Christus en zijn uitbeelding van de Christusgestalte.’ Wat in dit boek getracht wordt.
‘Verschillend zijn al deze verbeeldingen, verschillend de trotsche en zelfs toornige hemelkoning en de lijdende knecht des Heeren, de zoete Heere Jezus en de revolutionaire Man, en met dat al, telkens is toch weder de