deze zalig (1860) én heilig (1881) verklaarde pelgrim, die uit onvrede met zelfs de strengste kloosters aan het zwerven ging om uiteindelijk in Rome te sterven. Zijn begrafenis liep uit op een massaal eerbetoon van het volk. Tegenwoordig is hij de patroon van daklozen, geesteszieken, pelgrims en vrijgezellen. Het boek is te bestellen door overschrijving van 22,50 euro (voor België) of 25,00 euro (voor Nederland) op rekeningnummer 385-0078222-06 t.n.v.R. Houthaeve, Puitstraat 9, 8890 Moorslede, o.v.v. ‘Labre’. Nederlanders, let op, het gaat om een Belgisch rekeningnummer!
In december zijn er enkele interessante boeken verschenen bij de University of Chicago Press. Een selectie. In Moved by love. Inspired artists and deviant women in eighteenth-century France onderzoekt Mary Sheriff toenmalige opvattingen over het genie van de kunstenaar, artistieke creativiteit en seks(ualiteit). Over normen en waarden, zelfgemaakte kleren en confectie, politiek, economie en mode gaat Readymade democracy. A history of men's dress in the American Republic, 1760-1860 door Michael Zakim. Een mannenwereld onderzocht vanuit de invalshoek der vrouwenstudies: Betty Joseph, Reading the East India Company, 1720-1840. Colonial currencies of gender. Van koloniaal India naar literair Italië: Catharina Sama vertaalde brieven, gedichten en journalistiek werk van Elisabetta Caminer Turra (1751-1796) en gaf ze uit onder de titel Selected writings of an eighteenth-century Venetian woman of letters.
Rina Knoeff schreef een studie over de religieuze achtergrond van het wetenschappelijk denken van een van onze beroemdste geleerden: Herman Boerhaave (1668-1738). Calvinist chemist and physician (KNAW, Edita).
Over een Leids medicus, die veelal als navolger van Boerhaave is gekenschetst, schreef J.K. van der Korst, Een dokter van formaat. Gerard van Swieten, lijfarts van keizerin Maria Theresia (Bert Bakker, ca. 22,50 euro). Een biografie die Van Swieten zijn eigen plaats in de medische geschiedenis wil geven.
Thoemmes Press geeft vooral meerdelige reeksen uit, die ook alleen als reeks verkocht worden. Op veler verzoek is de uitgever begonnen aan separate uitgaven van sommige titels uit die reeksen. Uit de reeks ‘British Book Trade in the 18th and 19th centuries’ komt de 1782-tekst van John Nichols, Biographical and literary anecdotes of William Bowyer, printer, and of his many learned friends. Uit ‘Animal rights and souls in the eighteenth century’ komen edities van o.m. Aaron Garrett, Amusements on animal language and animal passions (1739) en Thomas Young, An essay on humanity to animals (1798). Als laatste voorbeelden uit een lange rij verleidelijk interessante titels: Buffon on race (1749, 1777), Johann Blumenbach, De generis humani varietate nativa (1776) en Christoph Girtanner, Ueber das Kantische Prinzip für die Naturgeschichte (1796) - alledrie uit de reeks ‘Concepts of race in the eighteenth century’, alledrie bezorgd door Robert Bernasconi.
Een interessante pendant van het getekende dagboek van Jacob de Vos, door Eveline Koolhaas-Grosfeld gepubliceerd onder de titel Vader & zoons (Verloren, 2001), is Jan Brandes. Tekenaar en predikant in Azië, Zuid-Afrika en Zweden (1743-1808). Het boek bevat meer dan tweehonderd tekeningen die Brandes maakte in de landen waar hij woonde en werkte. De dingen om hem heen zijn zijn ondetwerp, van zijn gezin tot de reis op een VOC-schip (Waanders, i.s.m. het Rijksmuseum, 59,50 euro).
Voor liefhebbers van objecten zijn bij Waanders verschenen een Klokkenlexicon. Handboek voor de terminologie van klokken en horloges (29,50 euro) en enkele boeken over ons nationale porcelein: Titus Eliëns e.a., De Porceleyne Fles (deel 3 in de reeks Delfts aardewerk; 42,50 euro) en Jan Daniël van Dam, Delffse Porceleyne (over de meer dan dertig betrokken plateelbakkerijen; 24,50 euro).
Een historische roman is Het afscheid van de Koningin van de achttiende-eeuw-specialiste Chantal Thomas (Bert Bakker, ca. 18,95 euro). Over de ontreddering die de Franse Revolutie teweeg brengt aan het hof van Lodewijk XVI, als gezien en ervaren door de voorlezeres van Marie-Antoinette. (Oorspronkelijk verschenen als Les adieux à la Reine.)
Het kan nooit kwaad om reeds in ‘de’ kranten besproken boeken nog eens onder de aandacht te brengen. Iets missen en iets vergeten behoren nu eenmaal tot de feiten van het leven. Danny Beckers, ‘Het despotisme der Mathesis’. Opkomst van de propaedeutische functie van de wiskunde in Nederland, 1750-1850 (Verloren, 22 euro) werd besproken door Dirk van Delft, en Roelof van Gelder, Naporra's omweg. Het leven van een VOC-matroos (1731-1793) (Atlas, 34,90 euro) door Geert Mak (in NRC Handelsblad van resp. 16 en 29 augustus).