De Gids
Passionate Magazine
Armada
Sven Vitse
De Gids
april 2012, jaargang 175, nummer 3
Het werd in het redactioneel van het tweede nummer van 2012 al aangekondigd: ‘Dit is de laatste editie van De Gids in de huidige vorm.’ Het volgende nummer zou verschijnen bij ‘een nieuwe uitgever’ en bovendien in ‘een nieuwe gedaante’, die - zo klonk het eufemistisch - ‘beter past bij het literaire, politieke en wetenschappelijke landschap aan het begin van de eenentwintigste eeuv’. Over dat landschap valt ongetwijfeld veel interessants te vertellen (de samenstelling van de bodem, innovaties in bemestingstechnieken,...), maar karakteristiek voor het Nederlandse terroir is toch bovenal het schrappen van de subsidie die De Arbeiderspers in staat stelde De Gids uit te geven, en waarzonder zij dat blijkbaar niet langer kon of wilde doen.
Dan maar naar nv De Groene Amsterdammer, uitgever van Nederlands beste weekblad en nu dus ook van Nederlands oudste literair-culturele tijdschrift. Dat een tijdschrift verdwijnt, ook al is het bijna even oud als België, hoeft op zich niet per se een ramp te zijn; de uiterst wereldse en eigentijdse manier waarop dat dreigde te gebeuren, is dat eigenlijk wel. Minder groot dan aangenaam was, kortom, mijn verrassing toen ik De Gids zij aan zij met De Groene Amsterdammer in de brievenbus aantrof, en even aangenaam is het vooruitzicht dat dit voortaan acht keer per jaar zal gebeuren. Het eerste redactioneel verveelt nog een beetje met een belegen praatje over ‘het gedachte-experiment, de wetenschappelijke overpeinzing en de literaire afdwaling’ (ja, dat laatste staat er echt!). De (nieuwe) Gids opent in tabloidformaat nochtans sterk met een nummer getiteld ‘Vroeger was alles’.
Het eerste artikel is de Kousbroeklezing van Ian Buruma, een beschouwing over nostalgie, het verlangen naar een verloren onschuld, aangevuld met het genot ontleend aan de collectieve herinnering aan ‘gedeelde smart’, aan het vermeende verlies van die onschuld. De mythe van de oorspronkelijke zuiverheid is al vaak genoeg ontmaskerd. Buruma koppelt de dogmatische, veelal nationalistische vorm van nostalgie bovendien aan een breder fenomeen van cultuurverlies en -vervlakking: hoe meer culturen