lelle werelden te kunnen switchen, wordt met de telepate Rose Wylde ingezet om het ondergrondse verzet van de Royalists van ruggengraat te voorzien. Op grotere schaal moet die rebellie de in sleutelposities van de macht geïnfiltreerde Disruptors uit hun hol lokken zodat de opdoemende vernietiging van het multiversum door het mythische Firefrost kan worden gestopt. Dat ultieme massavernietigingswapen houdt de sleutel in zich tot geboorte en dood, schepping en vernietiging, maar eenmaal geactiveerd leidt het onherroepelijk tot het einde.
De activering van Firefrost heeft gevolgen over de parallelle werelden heen, en Talbot is zo inventief om in korte logboeknotities die onrust zeer concreet te duiden: ‘Para 01.68.85 France. Eiffel Tower collapses after anarchist attack. 42 dead’, ‘Para 02.92.67 Australia. Killer flu epidemic’, ‘Para 02.81.61 Reading. Facsimile of Bayeux tapestry spontaneously combusts’, ‘Para 01.42.21 World War Three. Nuclear holocaust’, ‘Para 01.42.22 World War Three. Nuclear holocaust’, ‘Para 01.42.23 World War Three. Nuclear holocaust’... Wat makkelijk een flinterdun armageddonverhaaltje had kunnen worden, is in Talbots handen uitgegroeid tot een rijk gestoffeerd, intertekstueel, complex en inventief werk over corrumperende macht, hypocrisie, de bedreiging van eenheidsworst en unilateralisme, en de angst voor verandering.
Jazeker, Luther Arkwright is ‘the saviour of the bloody multiverse’ en als uitverkoren homo novus ‘the next stage of humanity's evolution’, maar Bryan Talbot laat geen centimeter onbenut om zijn hoofdrolspeler in een divided kingdom inzichten in zich te laten opnemen en zijn profetieën als echo's naar onze eigen Para te laten opklinken. Arkwright - en met hem Talbot - beweegt zich van het volkse Houndsditch, waar William Blakes ‘The tygers of wrath are wiser than the horses of instruction’ als rebelse graffiti de muren siert, naar het Crystal Palace waar het tapijt van Bayeux - ‘little more than a propaganda comic strip’ - hangt en in vlam-