Tijdschriften
Revolver - ‘Hans Magnus Enzensberger’
september 2009, nummer 143 - www.revolver-literair.be
Onlangs bereikte ons het bericht dat Revolver na zesendertig jaargangen ophoudt te bestaan. Bezieler Gerd Segers wijt die beslissing aan de onlangs ingevoerde fiscale regeling voor auteurs, die een grotere administratieve last voor de tijdschriften met zich meebrengt. Met Revolver verdwijnt een van de vaste waarden van het Vlaamse tijdschriftenlandschap, een tijdschrift dat opviel niet alleen door zijn verzorgde verschijningsvorm, maar ook en vooral door zijn poëzievertalingen en zijn voortreffelijke auteursnummers (zoals over Raymond Brulez, Ben Cami en Hadewijch). De aflevering die wellicht de voorlaatste wordt, zet die traditie van auteursnummers voort: nummer 143 is grotendeels gewijd aan de Duitse dichter, essayist en allround publieke intellectueel Hans Magnus Enzensberger. Ter gelegenheid van Enzensbergers tachtigste verjaardag - en precies twintig jaar na het memorabele Enzensbergernummer van Raster - selecteerde en vertaalde René Smeets enkele oudere en recente gedichten, een essay, een dialoog en een theatertekst.
Het mooie aan de gekozen oudere gedichten - uit de periode 1955-1970 - is dat ze bijna allemaal over politiek gaan. Misschien minder fraai, maar wel erg praktisch, is dat ze lezen als proza dat op een niet altijd even opwindende manier in verzen is verdeeld. ‘Besluit tegen het avonturieren’ is een knap stukje politieke satire. ‘Het centrale comité / distantieert zich’ van een betoging van zijn aanhang, onder het mom geen kleinburgerlijke strijd te willen voeren - zoals in 1968 de Franse communistische partij op het laatste moment haar handen aftrok van het uitdijende verzet. Jammer van de weinig boeiende versificatie: ‘De demonstratie / is niet gedisciplineerd verlopen / Menig kameraad / zou zelfs met stenen hebben geworpen’ et cetera.
De scherpe kantjes zijn er in de gedichten uit de bundel Rebus (2009) een beetje af. In deze gezapig neuzelende parlandoverzen is de toon mild