kunstwerk reikt de fusie tussen kunst en literatuur aan, en ondermijnt die tevens. In beide gevallen tonen we het werkproces op dezelfde site, met bewegende beelden, gesprekken en voice-over.
Elke factory heeft een toonmoment. Wim Maes van Cultuurcentrum Strombeek maakt speciaal voor het project een white cube, een portable studiolo, die als roadshow, als mobiele expo en denkruimte kan functioneren. De idee van nomadisme wordt beklemtoond.
In 2010 wordt de kroon op het werk gezet met een vaste expo. De bijbehorende catalogus is een soort zwartboek van de ‘samenwerkingscellen’, een stand van zaken van de kunsten anno 2010, een lijst ‘oplossingen’ voor de fricties tussen kunstenaars onderling, en schrijvers.
In dit nummer ziet u het resultaat van de eerste factory, ‘Vechtende spiegels’, waarin Pieter Vermeersch en Saskia de Coster het werk van Philippe Van Snick liefdevol te lijf gaan. De tekst van Saskia de Coster verzinkt in vijfentwintig gradaties van zwart naar wit langzaam in het papier. De vijfentwintig atelierbeelden die Pieter Vermeersch van beeldend werk van Philippe Van Snick maakte, staan rechts van de tekst, als vechtende spiegels: het beeldgehalte en de kleurtonaliteit worden steeds scherper. Voor het werkproces klikt u op www.tegenlicht.org, en het toonmoment maakt u mee in Cultuurcentrum Strombeek op 20 juni (20.30 u.), met een performance van de leden van de factory, een expo en twintig gitaristen.
Voorts ben ik blij aan te kondigen dat Sofie Gielis en Jan Lauwereyns de kernredactie van DW B komen versterken, Sofie live en Jan vooralsnog virtueel, vanuit de Victoria University of Wellington, New Zealand.
Hugo Bousset