Het is de beschrijving van een liefdesdaad, gebaseerd op de mythe van Leda en de Zwaan. Het samen sterven, de kleine dood, het één worden, waarop altijd de ontkenning volgt. Het overschrijden van de verboden, het verleggen van de grenzen, de angst voor de consequenties. Seks, geweld en dood als de Heilige Drievuldigheid.
Dezelfde obsessie voor het verwerpelijke en het sublieme van passie trof me in Salomé, opgenomen in No Comment (Kaaitheater, april 2003). Is Salomé een femme fatale die door haar perverse lust mannen de dood indrijft? Of is ze de emanatie van mannelijke fantasma's over seks, geweld en dood?
Ik heb heel wat Needlapb's bijgewoond, korte, experimentele voorstellingen die het grote werk voorbereiden. Eén van die grote werken is De kamer van Isabella, Vlaamse première op 22 september 2004 (Kaaitheater). Centrale, dragende figuur: Viviane De Muynck, die de blinde vrouw Isabella speelt. Ze is omringd door antropologische en etnologische objecten die een heel bestaan verbeelden, ook dat van Jan Lauwers. En die tegelijk de twintigste eeuw becommentariëren. Het stuk maakt een tournee: Québec, Perth, Parijs, Lissabon, Zürich, Wenen, Lyon, São Paulo, Rio de Janeiro.
Een ander groot werk is De Lobstershop, dat op het recente Festival van Avignon in première ging. De Engelse tekst uit de festivalbrochure vond ik bijzonder accuraat:
A fine dish - lobster - and the difficult task of eating it, that's what dominates the performance made out of imaginations of the members of Needcompany, and based on a wonderfully absurd text written by their director, Jan Lauwers. A fictional piece, acted, sung and danced on stage, tells a tale in several voices, that is dark and lively, blasted by intruding news items from an era on fire, the 21st Century.
Jan Lauwers manifesteert zich ook meer en meer als schrijver. Recent verschenen De kamer van Isabella en De Lobstershop in Frankrijk, bij Actes Sud. In de loop van 2007 publiceert Lauwers zijn teksten bij Meulenhoff | Manteau. Lees nu al fragmenten in DWB.
In de lente van 2007 zal zijn beeldend werk uitgebreid te zien zijn in de Brusselse BOZAR. DWB geeft van dat beeldend werk een avant-première, met een essay van Luk Lambrecht en notities van Jan Lauwers zelf. Lauwers maakt van zijn tekeningen en schilderijen afbeeldingen: eerst een polaroidfoto (zoals in DWB), dan een blow-up daarvan. Een beeld van een beeld. Een commentaar van Erwin Jans van april 2003 interpreteert die methode: