gebrek aan een sociaal Europa in de eerste plaats te wijten is aan het gebrek aan voldoende democratische instellingen ‘waarbinnen we dan ons beleid kunnen verdedigen’. Trouw aan het aloude idee van Bildung gelooft ze dat volkssoevereiniteit gekoppeld aan een degelijke mobilisatie en voorlichting tot een democratisch en sociaal Europa kan leiden.
Een sterker filosofisch gefundeerde verwelkoming van het ‘nee’ biedt de bijdrage van Slavoj Žižek, vertaald door Eric Corijn. Opnieuw valt op hoe de Sloveen, wendbaar als een gesofisticeerde bureaulamp, zijn theoretische arsenaal weet te richten op concrete politieke situaties. Hij onthaalt het ‘nee’ niet zozeer als een zonder meer progressieve keuze, maar als een keuze tout court, ‘de keuze van de keuze zelf’. Het debat over de grondwet is een schoolvoorbeeld van de valse keuze: het ‘ja’ zat gebetonneerd in de vraag, het ‘nee’ werd bij voorbaat uit de arena van de discussie gestoten. ‘De elite heeft het volk een keuze gelaten die er geen was.’ Als het ‘nee’ kan bijdragen tot het openbreken van het postpolitieke, neoliberale macadam waarmee dit Europa overgoten is, aldus Žižek, dan is dit ‘nee’ zinvol geweest.
Naast enkele veeleer opiniërende stukken bevat dit dossier ook meer technische en diepgaande achtergrondartikels. André Leurs plaats enkele kanttekeningen bij de ontwerprichtlijn Bolkestein, die nog door de vorige commissie werd gelanceerd en dankzij massaal protest nog steeds op uitvoering wacht. Die richtlijn heeft als doel ‘het opheffen van alle belemmeringen voor de toegang en uitoefening van dienstenactiviteiten’ en riep vooral weerstand op door het zogenaamde ‘oorspronglandbeginsel’. Dat beginsel houdt in dat de aanbieder van diensten slechts gebonden is aan de wetgeving van het land waarin hij is gevestigd en zet de deur wagenwijd open voor sociale dumping.
André Mommen buigt zich bezorgd over ‘de neoliberalisering van de sociaaldemocratie’ en de aanhoudende identiteitscrisis die de arbeidersbeweging de laatste decennia doormaakt. Gewapend met gymnastiekbroek en talkpoeder hebben sociaaldemocratische ideologen ‘gepleit voor het