Stukjes
Wisselstuk
Virtuele literatuur
Wie de ontwikkelingen in de hedendaagse literatuur volgt is natuurlijk al langer vertrouwd met software voor novelprocessors zoals bijvoorbeeld het programma Novellit of de meer populaire versie Littex die voor de aanmaak van sellers, strips en soaps wordt gebruikt.
Dat de elektronische sector de introductie van een tweede generatie geavanceerde software voor literaire produktie voorbereidde, was al lang geen geheim meer. Reeds geruime tijd verschenen in de internationale pers berichten over gespecialiseerde bedrijven die voorbereidingen troffen om hun aandeel op de literaire markt te vergroten. Om dit te realiseren kon hun commerciële activiteit niet langer beperkt blijven tot de software markt voor producenten van literatuur. Er werd uitgekeken naar wat werd genoemd ontwikkelingen in de ‘literair-receptieve omgeving’, zeg maar intelligente apparatuur ten behoeve van lezers, boekhandels, bibliotheken, archieven, enzovoort.
Begin deze maand werd Litvirt, door zijn ontwerpers omschreven als een ‘interactieve literaire omgeving’, officieel aan de pers voorgesteld. Hiermee wordt elke literatuurliefhebber geconfronteerd met een totaal vernieuwend produkt dat hem op een eenvoudige manier in direct contact brengt met de complete wereldliteratuur in de meest uitgebreide zin van het woord. Of zoals een woordvoerder van Intertext, de Europese verdeler van Litvirt, het formuleerde: ‘Tot hiertoe heeft de literatuur de wereld ontsloten. Vanaf nu zal de wereld de literatuur ontsluiten.’
Waar komt het in feite op neer? De aloude desk top publishing, door de traditionele uitgeverijen nog steeds meesmuilend als ‘eigen beheer’ bestempeld, wordt via speciaal daartoe ontworpen randapparatuur aangesloten op een internationaal uitgebouwd netwerk. Via Litvirt kan de gebruiker ‘inloggen’ op LitNet, dat complementair functioneert met de interactieve literaire omgeving. In mensentaal uitgedrukt: lezer en schrijver participeren samen of los van elkaar in een context van produktie en receptie via virtuele communicatie.
Grapjes als ‘poetical selfbanking’ en ‘literary obliteracy’ waren tijdens de persconferentie niet van de lucht. Technologische innovatie gaat steeds gepaard met een zekere onwennigheid. Een revolutionair produkt als Litvirt maakt daar geen uitzondering op.
Het idee dat het schrift zich zal moeten inpassen in meervoudige tekensystemen van zowel beeld en klank, valt door de meesten onder ons vooralsnog moeilijk te begrijpen. Kinderen daarentegen blijken op korte tijd een zeer sterke affiniteit te ontwikkelen met virtuele omgevingen en tijdens de voorstelling van Litvirt Tool, speciaal bestemd voor educatieve doeleinden, werd gewezen op de