[1989/4]
[In memoriam Kamiel de Smet]
Kamiel de Smet
Op 17 mei 1989 overleed Kamiel de Smet. Bijna 67 jaar eerder was hij in Geraardsbergen geboren. Kamiel de Smet was de man die er gedurende meer dan een kwarteeuw voor heeft gezorgd dat u alle teksten in dit tijdschrift in keurig Nederlands en in de voorkeurspelling te lezen kreeg. Ook toen zijn tanende gezondheid hem dat nauwelijks nog toeliet. Zolang hij werkzaam was bij de Standaard Uitgeverij, verzorgde hij bovendien, in overleg met Albert Westerlinck, de samenstelling van elke aflevering van ons tijdschrift. Op de dag van zijn overlijden lag dit nummer klaar op zijn werktafel om ‘nagekeken’ te worden, zoals hij dat in zijn ontwapenende bescheidenheid noemde.
Met dezelfde bescheidenheid had hij de achtste druk van Verschuerens Modern woordenboek ‘nagekeken’; in de inleiding van de bewerker werd hij bedankt ‘voor velerlei nuttige adviezen en aanvullingen’. Nu hij er niet meer is, mag wel de vingerafdruk onthuld worden die hij er, zoals een anonieme middeleeuwse schilder, in naliet: de schalkse illustratie bij het woord ‘ruggesteun’, op p. 1808 - twee lezende meisjes met de rug tegen elkaar - stelt zijn dochters Hermelind en Aleidis voor, in het grasperk voor het ouderlijke huis in Wijnegem.
Het zal niet eenvoudig zijn iemand te vinden die in de toekomst DWH kan ‘nakijken’ met dezelfde indrukwekkende kennis van elk geheimpje van de Nederlandse taal en spelling. Het zal onmogelijk zijn nog iemand te vinden die dat doet met hetzelfde belangeloze idealisme, met diezelfde levenslange toewijding.
Wij bewaren een rijke, milde, thans weemoedige herinnering aan Kamiel. Groot in zijn kennis en ervaring, nobel in zijn inzet en idealisme, wijs in zijn bescheidenheid en trouw.
Aan de familie - zijn vrouw en zijn zeven kinderen - biedt de redactie haar zeer oprechte deelneming aan.
Ludo Simons
Philip Vermoortel