den en helpen kreperen, terwijl hij er eigenlijk wel begrip voor zou kunnen opbrengen dat ze in opstand komen, het mes in de vuist. Je moet eens lezen hoe Berkhof al die elementen voor zijn roman opbouwt, hoe hij beschrijft, spanning creëert: dat is vakwerk, dat is boeiend en intelligent gedaan.
En dan wordt hij (denk ik) opeens door zijn elan meegenomen, dan gaat hij schrijven zoals hij praat, zonder nog verder te denken aan structuur, zonder zich te beperken, zonder adem te halen, zonder even een paar borrels te gaan drinken, met het onvermijdelijke gevolg dat zijn boek een pastiche wordt van wat het had kunnen worden, een melodrame, een ramp.
De dialogen worden vervangen door sermoenen (waarin hij soms zeer behartenswaardige dingen zegt, maar dat maakt er nog geen literatuur van), de karakters worden irritante en zeer onwaarschijnlijke karikaturen, de sterke kleuren vervagen tot pralinedoostinten, en het geheel wordt van een eindeloze langdradigheid. Als de gevreesde en legendarische rebellenleider Lo Sparviere, de Sperwer, levensgevaarlijk gewond, met een stalen mespunt in een ontstoken buikwonde in een grot diep in de bergen dreigt dood te gaan, haalt men er ex-ambulancier don Severino bij om hem te verzorgen en ontspint zich daar een gesprek over leven en dood en dergelijke dingen van een allure zoals waarschijnlijk zelden op een Vaticaans concilie werd bereikt. Die sperwer gaat wel even van zijn stekkie tijdens de behandeling zonder verdoving, maar nauwelijks heeft hij de ogen weer open of dat geouwehoer wordt met onverminderde snelheid hernomen. En die gepijnigde, uitgeputte, koortsige man, die geeft daar bij wijze van finale bovendien een monoloog weg van vijf pagina's compacte druk die je, zelfs in een religieuze roman uit de vorige eeuw, nauwelijks voor mogelijk zou houden.
Ondertussen heeft Don Scorzo, een priester die nog uit de 17de eeuw was overgebleven denk ik, de bevolking tot hysterie weten op te hitsen door te verkondigen dat het bewuste kruisje van Don Severino miraculeuze kracht heeft, met het doel de mensen zo bang en zo vroom te maken dat de rebellen er geen vat meer op hebben. Die verschrikkelijke Sperwer werd bovendien door zijn eigen welsprekendheid zodanig ontroerd, dat hij zichzelf zowat tot het katholicisme bekeert en dan zelfmoord pleegt uit berouw of ontmoediging of beide, maar dat had hij eigenlijk niet hoeven te doen want ene schrikkelijke aardbeving lost alles op. Don Severino blijft nogal verward achter.
Er zat in het hoofd van Berkhof een boeiend thema, een interessant conflict, het schema voor een klassieke maar degelijke roman. Misschien zelfs voor een heel goede roman. Daar ben ik van overtuigd. Maar dat is het dus heel erg niet geworden.
Ik blijf erbij: Aster Berkhof irriteert me.