Koen Vermeiren
Kroniek
Tussen denken en doen
Met het oog op de jaren negentig (Standaard Uitg., Antwerpen/Bussum, 1983), de derde roman van Luc Vancampenhout, krijgt van de auteur zelf de omschrijving ‘een tragikomedie’ mee. We volgen Vera en Frank, een gehuwd paar, op hun reis door Spanje, maar al vlug blijkt dan dat die tocht plaatsvindt op een kritiek ogenblik in de relatie tussen beide mensen; hun huwelijk heeft namelijk een echt dieptepunt bereikt wanneer ze met hun wagen onderweg zijn in het onherbergzame, grimmige Oud-Castilië. Vera wil hierbij meteen doorrijden naar Aranjuez, om er zorgeloos van de zon te kunnen genieten, terwijl Frank, die de reis op een haast maniakale manier heeft voorbereid, alle bezienswaardigheden en oudheden wil bezoeken. En hiermee treedt al een tekenend verschilpunt tussen beiden naar voren; Frank blijkt immers de nauwgezette piekeraar te zijn, die alles tot in de puntjes wil begrijpen en overzien, terwijl Vera eerder wordt voorgesteld als een oppervlakkige, ongeïnteresseerde vrouw, die enkel hoog oploopt met de zinledige conversaties van een moderne praatgroep waarvan zij deel uitmaakt.
Het feit dat deze kenmerkende rolverdeling blijft gehandhaafd door het hele boek, vloeit in eerste instantie voort uit het vertelstandpunt dat de auteur hier gekozen heeft, en dat samenvalt met Franks bewustzijn. Het is dus belangrijk te onthouden dat heel wat situaties door zijn ogen worden gezien. Het resultaat is dat Vera overwegend in haar uiterlijke handelingen wordt beschreven, waardoor het personage als zodanig noodgedwongen meer aan de oppervlakte blijft. Frank daarentegen leidt ook, en misschien wel vooral, een innerlijk leven, dat hem als figuur onmiddellijk veel complexer maakt en meer diepgang geeft. Bovendien beschikt hij door de weergave van zijn gedachten als het ware over een soort correctiemiddel met betrekking tot zijn handelingen, terwijl Vera door de lezer enkel en alleen kan geobserveerd worden in haar uiterlijke reacties. Op die manier dreigt, zoals zal blijken, wel eens een vertekend (dat wil zeggen: een gekleurd) beeld te ontstaan.
Al van op de eerste bladzijden wordt Frank voorgesteld als een rusteloze, wiens grote probleem plaats en tijd is: ‘hij heeft dikwijls het gevoel