cammen; van de Vlamingen Ludwig Alene, Ben Cami, Roland Jooris, Marcel Wauters.
Ontmoet de dichters (Bezige Bij, Amsterdam) is een in bibliografisch opzicht nuttig boekje. De Bezige Bij geeft een bloemlezing uit, waarin één gedicht van circa veertig dichters, die bij haar publiceerden, wordt afgedrukt, samen met hun bibliografie op poëtisch gebied. De bedoeling van de firma is de dichters en hun werk nader bij het publiek te brengen; iets wat zij ook tracht te bereiken door middagvoordrachten van dichters in boekhandels.
Ten behoeve van leraars en leerlingen die de kunst van het voordragen willen beoefenen, liet Ria Scarphout een tweede bundel verschijnen, getiteld Prosit, proza, poëzie (Uitg. Orion, Brugge), korte stukjes van alle pluimage.
Wie een mooi boek wil schenken, kan zich de luxe-uitgave van Pallieter aanschaffen (Uit. Van Kampen-Standaard) voor 595 fr. De zeer mooie versiering is van Anton Pieck.
Wie van Zeeland houdt, zal zijn gading vinden in Zeeuws Landschap, een uitgave van het Zeeuws Kunstenaarscentrum te Middelburg. Rond de vijftig beeldende kunstenaars en dichters bezingen of verbeelden in dit boek een of meerdere facetten van de provincie Zeeland, die zo wondermooi is. Men treft er naast oudere dichters als J.C. van Schagen en W. Enzinck ook heel wat jongeren aan.
De Vlaamse schrijver René Declercq werd voor enkele maanden gehuldigd in zijn geboortedorp Deerlijk naar aanleiding van de honderdste verjaardag van zijn geboorte. Gilbert Depamelaere, secretaris van het plaatselijke Davidsfonds, schreef een biografie, die rijk werd geïllustreerd en tevens werd ingeleid door André Demedts. De titel luidt: René Declercq, uit liefde alleen... Men kan het boek bestellen bij het Davidsfonds te Deerlijk.
In de reeks ‘Grote Ontmoetingen’ Orion, Brugge) heeft B.F. van Vlierden zijn vroegere inleiding tot het werk van Willem Elsschot breder en dieper uitgewerkt. Het is een voortreffelijke studie geworden over inhoud, evolutie, vorm en stijl van Elsschots werk, bovendien rijkelijk geïllustreerd.
In dezelfde reeks verscheen bij Orion een overzichtelijke studie over De romantiek, samengesteld door Jan van der Hoeven, Jaak Fontier en Herman Sabbe. De politiek-sociale achtergrond in Europa wordt breedvoerig geschilderd, daarna wordt een overzicht gegeven van literatuur, bouwkunst, beeldhouwkunst, schilderkunst en muziek. Er is boeiende illustratie. Het boek biedt nuttige vulgarisatie, doch bevat ook enkele fouten. Zo wordt de betekenis van de romantiek in de vormontwikkeling na het classicisme onderschat. Van uit het classicisme gezien, kan men van de ontwrichtende rol van de romantiek in de stijl spreken. Ook het aandeel van de Nederlanden in de Europese romantiek wordt te diminuerend besproken: Bilderdijk is, met Europese maat gemeten, een grote figuur, Multatuli en Gezelle zijn grote laat-romantici en mochten wel vernoemd. Enzovoort. Maar laat ons het boek prijzen.
In een aangename causeurstrant vervolgt Pierre H. Dubois zijn literair-toeristische