sprekingen en artikels over Reves werk en openbaar leven. Het naast en tegenover elkaar plaatsen van deze fragmenten leert ons zeer suggestief de facettenrijkdom en de innerlijke tegenstrijdigheden van de auteur kennen. Zeer scherp wordt belicht hoe deze man vanaf De Avonden tot Lieve Jongens een teken van tegenspraak is geweest. Meteen zullen sommige lezers die nog niet voldoende overtuigd zijn van de subjectiviteit der literaire kritiek, om haar tegenspraken leren glimlachen. De ‘receptiegeschiedenis’ van Reve, zoals de schrijvers op bescheiden wijze hun boek noemen, biedt in feite een vrij grondig overzicht van leven en werk van de kunstenaar. Volledigheidshalve werd een goed opstel ingelast van H. van den Bergh over Reves ‘Humor als noodsprong’.
Schrijversportretten uit de Haagse Post (Uitg. Elsevier, Amsterdam-Brussel) verzamelt enkele schetsen, in dat weekblad geschreven door B. van Garrel, Jacob Groot, Eelke de Jong, Ischa Meijer en Theun de Winter. Deze portretten typeren de mens, het milieu, de geschiedenis van Couperus, Claus, Elsschot, W.F. Hermans, Mulisch, Vestdijk en Wolkers. Bij Claus, Hermans en Mulisch geschiedt de kennismaking via het bezoek van de reporters. Couperus en Vestdijk worden geschetst na bezoek aan geboorte- en woonplaats (en), door studie van de bibliografie en informatie van derden. Voor Elsschots portret hebben zijn kinderen veel informatie geschonken, ook heel wat intieme levensdetails die zij alleen mochten meedelen. Wie de mens zoekt achter de boeken, zal in dit werk al zijn nieuwsgierigheid kunnen voldoen. Het werk zelf blijft hier secundair.
Het is begrijpelijk dat na het heengaan van een super-successchrijver als Godfried Bomans, zijn werk nagelaten in kranten of laden wordt verzameld. Elsevier publiceerde aldus twee boeken: Van mens tot mens en Thomas Robert Spoon, verhalen en schetsen. Het eerste boek handelt vooral over artistieke figuren: Van Deyssel, Maria Sibylla Merian, Hildebrand, Van Gogh, Chesterton, Bilderdijk, Carmiggelt, Sonneveld e.a. Een bonte verzameling van zeer boeiend en prettig geschreven journalistiek proza. Vooral de negen opstellen over Van Deyssel leren deze Haarlemse heer van dichtbij kennen. Het tweede boek bevat het kolderverhaal Thomas Robert Spoon, werk van Bomans-als-grappenmaker dat alleen door azijnige mensen niet genoten wordt, naast enkele humoristisch-moraliserende beschouwingen over vaderlandse zeden waarin veel opmerkingsgave en intelligentie schuilen.
De Leiegouw, een driemaandelijks heemkundig tijdschrift uit het Kortrijkse, wijdt een aflevering aan de vóór twintig jaar overleden Willem Putman (o1900 te Waregem). Putman is op dit ogenblik als toneelschrijver, toneelcriticus en romanschrijver vergeten. Alleen enkele honderden mensen die hem persoonlijk hebben gekend, halen soms nog, in een gezellig gesprek, anekdoten op uit zijn lichtvoetig leven. Men vindt hier een kernjuiste evaluatie van zijn schrijverschap door André Demedts - het beste stuk -, een interview van Fred Germonprez uit het jaar 1950, historische