Kroniek
Hugo Brems / Afscheid van Holland
Van Ida Gerhardt, de reeds oudere Nederlandse dichteres, verschenen kort na elkaar bij Athenaeum - Polak & Van Gennep te Amsterdam, drie poëzie-publikaties. Twee daarvan oorspronkelijk: De Ravenveer, in dit tijdschrift reeds vroeger besproken, en Twee uur: de klokken antwoordden elkaar, een korte brochure met een verhalend-beschouwend gedicht. Daarnaast een 3de druk van Kwatrijnen in opdracht, voor het eerst verschenen in 1947.
Die drie bundels spelen bijzonder goed op elkaar in; in de eerste plaats door een thematiek en toon, die slechts lichte accentverschuivingen vertonen. Daarom koos ik als titel voor deze kroniek die van een gedicht uit ‘De Ravenveer’, nl. ‘Afscheid van Holland’, waarvan de eerste strofe luidt:
‘Twintig jaar vrijheid, twintig jaar verraad
aan het edelste. Ik hard u, Holland, niet
met dit gelaat, waarop geschreven staat:
ziehier die zich voor geld aan ieder biedt.’ (13)
Dezelfde groeiende verbittering, die twintig jaar later in dit vers zal culmineren, is ook het leitmotiv van de ‘Kwatrijnen’, gedichten precies, die in opdracht van de Nederlandse regering over en voor Holland werden geschreven, en waarvan de dubbelzinnige gevoelsgeladenheid uitstekend geresumeerd wordt in het inleidende kwatrijn, ‘In opdracht’:
‘Van scheppens pijn de onverhoedse stoot;
liefde en haat, tot op de wortels bloot. -
Hoe hèbt gij, God, mij met dit volk verbonden,
dat gij mij tot zó bitter werk ontboodt.’ (5)
De tegelijk liefdevolle, maar in die liefde bedrogen, kritische en verbitterde houding tegenover eigen omgeving, volk en land, resulteert in een thematiek, die op sommige punten bijzonder actueel aandoet met protest tegen milieuvervuiling (‘de vogel zwijgt, de rank is uitgebloeid’), ongecontroleerde verstedelijking (‘Ten laatste heeft de stad haar schrikbewind / op mij gelegd’ (17), e.d. Op andere punten, en wellicht meer essentiële, krijgt die actualiteit een dimensie, die op het eerste gezicht een tegengestelde richting uitgaat, naar een aristocratisch en elitair conservatisme toe. Het gaat hier echter om de diep doordachte fundering van een globale levens- en maat-