schuilnaam Gelnard te Parijs beroemdheid verwierf, twee Vlaamse streekliederen zong.
De VIIe Fransvlaamse Kultuurdag in Nederland had op 13 mei van dit jaar, onder leiding van Dr. P.C. Paardekooper te Breda plaats. Daar die stad beter gelegen is dan Hulst, was er een talrijker opkomst dan voorgaande jaren. Ook de belangstelling voor de Kultuurdag te Waregem is nog lichtjes stijgende gegaan: de XIVe Kultuurdag werd door ongeveer 275 deelnemers bijgewoond. Voor het eerst sedert de tweede wereldoorlog zal op 2 september in Frans-Vlaanderen een Vlaamse Dag plaatshebben en wel te Ekelsbeke, in het kader van de feestelijkheden met een volks karakter, die daar sedert 1959 door pastoor Decalf ingericht worden. ‘De Vlaamse Vrienden in Frankrijk’ zetten hun bedrijvigheid voort; zij kwamen geregeld in vergadering bijeen, schreven een reeks prijsvragen voor Nederlandse taal- en letterkunde uit en richtten te Rijsel twee bibliotheken op. Ook de tijdschriften ‘Notre Flandre’ en ‘Ons Erfdeel’ konden zich handhaven. Het laatstgenoemde heeft zelfs ruim tweehonderd abonnés bijgewonnen. Daarentegen zou de verspreiding van ‘Notre Flandre’ in België en Nederland, waar het blad minder gemakkelijk doordringt omdat het in het Frans gesteld is, veel beter kunnen zijn. Het is immers van het hoogste belang dat het als orgaan van de Fransvlamingen zelf niet alleen blijft verschijnen, maar met groeiend gezag zijn woord kan zeggen.
Het toerisme heeft in de jongste tijd steeds meer Vlamingen en Nederlanders naar Frans-Vlaanderen geleid. Van hun aanwezigheid gaat op de plaatselijke bevolking een bemoedigende invloed uit. In sommige plaatsen wordt medegedeeld dat men ‘Vlaams’ spreekt en zelfs in de steden wordt een poging gedaan om bezoekers uit het noorden in hun taal te ontvangen. De Werkgroep Nederland, die in Frans-Vlaanderen vakantiekampen inricht, ging verder met haar actie en nam verleden jaar het initiatief te Kassei een tijdelijke cursus in de Nederlandse taal te organiseren. Daarvoor waren 9 belangstellenden opgekomen; de oudste telde 68, de jongste 12 jaar! In augustus 1962 werden ook leergangen in Steenvoorde, Ekelsbeke, Hondschote en Rekspoede gehouden; zij verenigden een vijftigtal deelnemers.
Zeer belangrijk voor het scheppen van een gunstige atmosfeer en het opnieuw aanleren van het Nederlands is de bedrijvigheid van de toneelgroepen geweest. Tijdens het winterseizoen 1960-61 grepen 16 vertoningen plaats: 11 door ‘De Verbroedering’ uit Westouter, 1 door ‘Voor Outer en Heerd’ uit Alveringem, 1 door ‘De Vredezonen’ uit Wielsbeke (te Rijsel) en 3 door ‘De jonge Troostverwachters’ uit Roesbrugge-Haringe. Het hoogste getal opvoeringen die tot nog toe plaats grepen, werd in de voorbije winter gehaald. Het waren er niet