N.V. Standaard-Boekhandel, die verleden jaar, bij de viering van haar vijfentwintigjarig bestaan, reeds met fierheid op het volbrachte werk mocht terugzien, leverde dit jaar een top-prestatie, niet slechts door de hoeveelheid en de omvang, maar ook door de innerlijke waarde van haar publicaties. Problemen der literatuurwetenschap van Dr C.F.P. Stutterheim is een degelijke inleiding, die als overzicht van het wijsgerig denken over de literatuur, en eveneens als persoonlijke poging om klaarheid in die moeilijke problemen te brengen, op een peil staat, dat niet dikwijls werd bereikt. Een meesterwerk is eveneens P.F. De Raedemaeker's De philosophie der Voorsokratici: zo degelijk wetenschappelijk, zo helder, en vooral - wat bij de studie van slechts fragmentarisch en onrechtstreeks gekende denkers zeer belangrijk is - zo nuchter, zakelijk en consistent-begrijpend in de interpretatie. Een zeer stoute poging waagde Prof. Dr K.L. Bellon op het moeilijkste der wijsgerige domeinen: de Wijsbegeerte der geschiedenis. Vooral zijn historische schets van het wijsgerig denken op dit gebied munt uit door klaarheid en zorgvuldige uiteenzetting. Een zeer nuttig en degelijk overzicht biedt eveneens Prof. Dr Evert W. Beth in zijn Inleiding tot de wijsbegeerte der exacte wetenschappen, die ons van deze zo moderne en belangrijke tak der wijsbegeerte zowel de historische ontwikkeling als de brede hedendaagse problematiek op klare en doordringende wijze schetst. Ten slotte gaf Prof. Dr E. De Bruyne, na de reeds in 1951 en 1952 verschenen delen van de Geschiedenis van de aesthetica, dit jaar een derde, volumineus deel uit: De Romeinse Oudheid, waarin hij op het gepaste ogenblik zijn wonderbare eruditie ten dienst stelt van de blijkbaar zo actuele aesthetisch-wijsgerige bezinning.
Belangrijke wijsgerige boeken verschenen eveneens buiten de ‘Philosophische Bibliotheek’. We kunnen er maar enkele aanstippen: een klein maar mooi boekje van de Nederlandse psychiater E.A.D.E. Carp, Problemen van het mens-zijn; een stevig en persoonlijk gedacht grondwerk van J. Ponsioen over De menselijke samenleving; een boeiend en gezond boek van Prof. A.M.J. Chorus over de Grondslagen van de sociale psychologie. Typisch is een werk als dit van Dr B. Breek, Critische existentiephilosophie en christelijk geloof, dat, in aansluiting met de werken van H. Barth, de mogelijkheid van een christelijke wijsbegeerte bespreekt; typisch, omdat het gezien moet worden in het context van de hedendaagse pogingen in het protestantisme om een positieve verhouding tot het wijsgerig denken te winnen. Een groot succes-werk is het boek van Dr P.J. Bouman, Revolutie der eenzamen geworden, dat in één jaar reeds vier drukken mocht beleven. Het is een oorspronkelijk, boeiend en schitterend geschreven wijsgerige bezinning, waarin op concrete en suggestieve wijze naar de menselijke zin van de levensontwikkeling in de jongste jaren wordt gezocht.
Een bijzonder woord moeten wij zeggen over de wijsgerige betekenis van Prof. Dr F.J.J. Buytendijk, aan wie onlangs door zijn leerlingen en vrienden een bundel studies werd aangeboden bij zijn vijf en zestigste verjaardag. Deze bundel, Persoon en wereld, Bijdragen tot de phaenomeno-